Burn-out beroepsziekte nummer één

Overspannenheid is beroepsziekte nummer één. Dat blijkt uit het rapport Beroepsziekten in cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). De financiële sector is koploper als het om burn-outs gaat.

In 2013 zijn 1.594 beroepsziektemeldingen gedaan van psychische aandoeningen bij het NCvB. Dit betreft een kwart van alle meldingen aan het NCvB. Overspannenheid is met 77 procent de meeste gerapporteerde beroepsziekte. Oorzaken van burn-out zijn werkhoeveelheid, werkinhoud en problemen tussen werknemers onderling en conflicten met leidinggevenden. Van alle overspannen medewerkers was de helft meer dan drie maanden uit de roulatie, zo blijkt uit het rapport.

Werkgerelateerd
Van een burn-out is sprake als lichaam en geest als gevolg van langdurige stress overspannen raakt. Dit kan leiden tot verschillende klachten, als concentratieverlies, extreme vermoeidheid, emotionele labiliteit, geheugen- en slaapproblemen. Burn-out is niet louter een werkgerelateerd probleem, vaak is er sprake van een combinatie van factoren: werk, privé en karakter/innerlijk van de betreffende persoon. Vooral mensen die erg hoge eisen aan zichzelf stellen, zijn vatbaar voor een burn-out.

Voorkomen
Als iemand eenmaal een burn-out heeft, is deze goed te behandelen. In het rapport is ook aan bedrijfsartsen gevraagd wat ze adviseren bij een overspannen medewerker. Ze worden vaak door bedrijfsartsen verwezen naar individuele psychologische ondersteuning. Daarnaast worden ze aangeraden een gesprek aan te gaan met de leidinggevende. Ook adviseren bedrijfsartsen over hoe de werkomgeving kan worden aangepast om herhaling te voorkomen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief