Bedrijven in het mkb sneuvelen bij overdracht

De overdracht bij familiebedrijven is altijd een cruciaal moment voor het voortbestaan van de onderneming. Uit onderzoek blijkt nu dat steeds meer bedrijven in het mkb sneuvelen bij de overdracht.

Opvallend is dat er bijna drie keer zoveel bedrijven met personeel, nu 56.000, te koop staan als vijf jaar geleden. Volgens Lex van Teeffelen, lector financiële economie en advisering aan de Hogeschool Utrecht, dreigen ruim 17.000 goed draaiende bedrijven vroegtijdig te sneuvelen door gebrek aan opvolging. De economie verliest hierdoor miljarden aan inkomsten en duizenden banen dreigen verloren te gaan.

Hoge leeftijd
Veel ondernemingen uit het mkb hebben de crisis goed doorstaan, aldus Van Teeffelen die onderzoek deed onder 2400 familiebedrijven. De gemiddelde (hoge) leeftijd vormt echter een risico en dit zal de kans op opheffing drastisch verhogen. Volgens de specialist in bedrijfsovernames gaat het om ongeveer 56.000 ondernemingen en is meer begeleiding noodzakelijk om deze bedrijven te helpen met hun overdracht naar een volgende generatie.

Kapitaalvernietiging
Zowel voor de economie als bedrijven zullen de verliezen erg zwaar gaan wegen. “De kapitaalvernietiging voor het bedrijfsleven is hierdoor opgelopen naar vier miljard euro per jaar”, aldus Lex van Teeffelen. Volgens het onderzoek, dat uitgevoerd werd bij 2400 bedrijven, zal de economie ook een verlies lijden van meer dan twaalf miljard euro door de sluiting van niet-overgenomen bedrijven, een verdubbeling tegenover 2011.

Familiebedrijven doen het beter
Opvallend is dat het bij de familiebedrijven beter gaat dan de gemiddelde mkb’er die op zoek is naar een opvolger. Van de 56.000 bedrijven die te koop staan is slechts 10% direct geschikt voor overdracht, vooral familiebedrijven scoren hier hoog op de scorelijst.

Begeleiding noodzakelijk
Ondernemers denken vaak dat de kleine bedrijven vaak niet interessant zijn voor kopers. “Dit vooroordeel wordt op keer gelogenstraft”, zegt Van Teeffelen. Veel van deze bedrijven zijn volgens hem juist wel interessant voor overname. Toch is het wel zo dat veel consultants deze bedrijven links laten liggen, omdat zij denken te weinig te gaan verdienen aan zulke ‘kleine vissen’.

De overheid kan een belangrijke rol spelen om bedrijfsoverdrachten te beïnvloeden. “Het is opvallend dat de Belgische en Duitse overheid met actieve begeleiding recent wel die overnames begeleiden. De Nederlandse regelingen zijn vooral fiscaal, er is vrijwel geen enkele actieve ondersteuning. Investeren in ‘overnemersschap’ naast het ondernemerschap, zou onze economie enorm helpen”, aldus Van Teeffelen.

Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief