De oudste familiebedrijven van Nederland (deel 4)

Nyenrode Business School deed samen met Baker Tilly Berk onderzoek naar de oudste familiebedrijven van Nederland. In de lijst staat aannemers- en timmerbedrijf Roozemond BV op de tiende plek. Fambizz sprak met de jongste generatie van de familieonderneming over bedrijfsoverdracht en innovatie.

Voor deelname aan het onderzoek was een officieel bewijsstuk een vereiste. Leendert Roozemond is bedrijfsleider van de onderneming en behoort tot de jongste generatie van de familie. “Nyenrode kwam met het onderzoek 48 jaar jonger uit dan het resultaat van ons eigen onderzoek liet zien. Dat komt doordat wij nog niet voldoende harde bewijzen van deze leeftijd hebben. Maar dat is niet erg, we zijn hoe dan ook trots op onze leeftijd.”

20130516_152008 (1)

Het bewijsstuk van Roozemond BV.

Bedrijfsoverdracht
De overdracht van het familiebedrijf gaat al jaren van vader op zoon, vertelt Roozemond. “Daarom is het bedrijf altijd van een Roozemond geweest.” Zelf werkt Leendert Roozemond op dit moment in loondienst. De 24-jarige is bedrijfsleider, maar nog geen eigenaar. “De overdracht moet nog gaan komen, daar is nu nog niks voor geregeld. Dat zal zoals gewoonlijk geleidelijk gaan. Maar ik hoop ooit het bedrijf te leiden, anders had ik hier ook niet gewerkt.”

Langetermijnvisie
De bedrijfsleider zegt dat het voor klanten te merken is dat het aannemers- en timmerbedrijf een familiebedrijf is. Net als veel andere familiebedrijven werkt Roozemond BV met een langetermijnvisie. “Ik denk dat wij eerder geneigd zijn het echt goed te doen: wij raffelen het werk niet af. Het is in het bedrijf heel belangrijk de kwaliteit hoog te houden voor de volgende generatie.”

Jong versus oud
Het verschil tussen een oud en een relatief nieuw familiebedrijf is volgens de jongste generatie Roozemond niet zo groot. “Een ondernemer moet zich realiseren dat het nu zijn werk is, en dat hij aan het verleden niet zoveel heeft. Je moet als oud familiebedrijf daar niet al je normen en waarden uit halen.” Daar staat tegenover dat een oud familiebedrijf als voordeel heeft dat klanten wel meer vertrouwen in het bedrijf kunnen hebben. “Dat vertrouwen kan maar net het verschil maken.”

Innoveren moet je leren
Sommige oude familiebedrijven hebben moeite met innoveren. Leendert Roozemond legt uit dat vernieuwing belangrijk is voor volgende generaties. “Je hebt te maken met een oud bedrijf. Er wordt vaak gezegd: ‘we doen het altijd al zo’. Daar loop ik ook wel eens tegenaan.” Roozemond zegt dat de tijd verandert, en je als oud bedrijf moet zien mee te veranderen. “Die verandering gaat langzaam. Maar we zetten social media vaker in, we treden meer naar buiten en we focussen ons deels ook op groei.”
Vooruitgang is een belangrijke focus van Roozemond: “Bij stilstand of achteruitgang maak je de komende honderd jaar ook niet vol. Tijdens al die honderden jaren moet je meegegaan zijn met de tijd, anders kon het al nooit werken.”

De jonge bedrijfsleider denkt dat een oudere generatie niet zo gemakkelijk innoveert in het familiebedrijf. Maar toch hebben alle generaties bepaalde veranderingen moeten doorvoeren. “Elke overname brengt veranderingen met zich mee. Ik wil het niet heel anders doen dan mijn ouders en ik wil echt niet overboord gooien waar het bedrijf al sinds de start voor staat.”

Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief