De roemrijke geschiedenis van SHV

Utrecht– ‘Ik ben koopman’, zo luidt de titel van het boek over de Steenkolen Handelsverenging (SHV). John Fentener van Vlissingen gaf thrillerauteur Charles den Tex opdracht tot het schrijven van het boek.

De familie Fentener van Vlissingen treedt in de publiciteit door haar onlangs verschenen boek ‘Ik ben koopman’.  Waar de ondernemersfamilie eerst de publiciteit meed, heeft John Fentener van Vlissingen (foto) thrillerauteur Charles den Tex opdracht gegeven om het boek te schrijven. John is van mening dat een moderne onderneming niet meer zonder publiciteit kan. “Toen ik ruim zeven jaar geleden begon, was het nog maar de vraag of het tot een publicatie zou leiden”, zegt Den Tex in het tijdschrift Management Boek Magazine. “Toch vond John Fentener van Vlissingen het belangrijk dat er een gebundeld boek kwam met de historie van de Steenkolen Handelsvereniging, desnoods om in de la te leggen. Als we langer wachtten, zouden er misschien nog meer mensen overleden zijn en is het verleden alleen maar moeilijker te achterhalen.”

Fascinerende ontdekking
Den Tex deed zijn grootste ontdekkingen in de kelders van het SHV-hoofdkantoor in Utrecht. In een ondergrondse kluis vond hij een kleine twintig  pagina’s met verhalen van Jan Fentener van Vlissingen, de vader van John. “Hierin stond dat Jan zou proberen om de leiding binnen SHV in handen te krijgen en hiervoor moest onder andere de andere familie binnen het bedrijf, de familie Van Beuningen, worden uitgekocht”, meent Den Tex. SHV is ontstaan uit een fusie van kleine belangrijke kolenhandelsbedrijven en werd oorspronkelijk gerund door de families Fentener van Vlissingen en Van Beuningen. De familie Fentener van Vlissingen was er al snel op uit om de leiding over te nemen, aangezien de papieren van Jan dateren uit 1926. “Het is dus altijd de bedoeling van de familie Fentener van Vlissingen geweest om Jan directeur van het familiebedrijf te maken”, stelt Den Tex.

Echte handelaren
Door zich niet op één specifieke tak van sport te richten hebben zij het bedrijf, wat de analyse van Den Tex betreft, echt ontwikkeld tot grote speler op het gebied van energie, groothandel, zwaar transport en beleggen. “Ze hielden hun ogen open en gingen van kolen naar olie en gas. Tegelijkertijd waren ze wel zo slim om op het ‘moment suprême’ af te haken bij de benzinepompen en zich te richten op het installeren van centrale verwarming bij mensen thuis.” De Fentener van Vlissingens waren dus goede handelaren, maar met de generatie van John, Frits en Paul lijkt daar volgens Den Tex een einde aan te komen.  Frits’ dochter Annemiek is sinds 2006 voorzitter van de Raad van Commissarissen bij SHV, maar de familie is niet meer persoonlijk eigenaar van de onderneming. Doordat het alleen nog tweederde van de aandelen bezit, lijkt de handelaarsmentaliteit van vroeger langzaam maar zeker uit het roemruchte familiebedrijf te verdwijnen.

 

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief