Duitse regering moet familiebedrijven zwaarder belasten

Duitsland werkt aan een grote hervorming van het erfrecht. Familiebedrijven verliezen hiermee het voordeel van een lage belasting.

Duitse familiebedrijven worden, met het oog op baanbehoud, niet al te zwaar belast als de eigenaar komt te overlijden. Terecht, vindt de president van de rechtbank Ferdinand Kirchhof. Deze vrijstelling is echter te groot, zo besluit het Constitutioneel Hof in Karlsruhe. Enerzijds omdat bij de kleinere bedrijven niet wordt gecontroleerd of de banen behouden blijven en anderzijds omdat de grotere bedrijven de wetgeving misbruiken door er belasting mee te ontduiken, zo meldt het FD.

Voordeel
De Duitse regering krijgt van de rechtbank tot juni 2016 de tijd om de wet aan te passen. Deze wetswijziging heeft grote gevolgen voor de circa 27.000 familiebedrijven die jaarlijks getroffen worden door overlijdensgevallen van eigenaren. Volgens het ministerie van financiën bedroeg het belastingvoordeel van familiebedrijven tussen 2009 en 2012 zo’n 1,9 miljard euro. Naast dit omvangrijke voordeel, geldt Duitsland sowieso als een gunstig land voor erfenissen. Ook woonhuizen worden namelijk grotendeels onbelast. Pas bij een erfenis van huurhuizen en grote geldvermogens loopt de belasting op.

Links en rechts
In Duitsland wordt jaarlijks gemiddeld tussen de 150 miljard en de 200 miljard euro geërfd. Hiervan kwam in 2013 4,7 miljard euro terecht bij de belastingdienst. Dat is op de totale belastingsom minder dan één procent. Vooral linkse partijen zien dit lage belastingtarief als een groot onrecht. De kloof tussen arm en rijk wordt hierdoor namelijk groter. Rechtse partijen vinden de lage erfbelasting over het algemeen terecht, omdat het geld uit erfenissen al eerder belast is.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief