Erve Hiddink is oudste agrarische familiebedrijf

Erve Hiddink is met haar oprichting in 1593 Nederlands oudste agrarische familiebedrijf. Dat blijkt uit de zoektocht ‘Boer zoekt Roots’ dat in het voorjaar van start ging.

In het voorjaar van dit jaar startte hogeschool Windesheim, LTO Noord, Flynth, Rabobank en Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) een gezamenlijke zoektocht naar het oudste agrarische familiebedrijf van Nederland. Na de analyse van 133 aanmeldingen, is in aanwezigheid van Ilse Matser, Lector Familiebedrijven aan Hogeschool Windesheim, en Hanneke Meester, projectleider van LTO Noord, een dossier samengesteld van dertien familiebedrijven die verder teruggaan dan 1700. Erve Hiddink, dat is opgericht in 1593, kwam uiteindelijk als oudste familiebedrijf uit de bus.

Erve Hiddink
Steven Vrielink en Annemarie Olsman-Vrielink zijn de huidige eigenaren van het in Laren gevestigde Erve Hiddink, een fokkerij van roodbonte en zwartbonte melkkoeien. Het familiebedrijf komt echter oorspronkelijk voort uit de familie Hiddink. De naam Vrielink is aan het erf verbonden door het huwelijk van Egberdina Hiddink en Jan Vrielink in 1827. “Het bedrijf wordt in de 14e eeuw al genoemd in historische documenten en is één van de oudste erven in Exel”, aldus de jury. Het bedrijf is hiermee het oudste agrarische familiebedrijf van Nederland. De fokkerij kreeg hiervoor een speciale gedenkplaat van Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Economische Zaken.

Boer zoekt Roots
De zoektocht naar het oudste agrarische familiebedrijf, Boer zoekt Roots, is opgezet in het voorjaar van 2014. Bedrijven die wilden meedingen naar de titel ‘oudste agrarische familiebedrijf van Nederland’ konden zich voor het onderzoek aanmelden. Hiervoor werd de voorwaarde gesteld dat de deelnemende bedrijven gedurende hun hele bestaan over een agrarische bedrijfsvoering beschikken. Sinds de start van het onderzoek zijn er 133 aanmeldingen behandeld waaruit 44 bedrijven werden geselecteerd die ouder zijn dan 1750.

Jury
De jury van Boer zoekt Roots bestond uit drie leden: Dr. Piet van Cruyningen, onderzoeker en historicus aan de Wageningen Universiteit en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, Dr. Paul Brusse, onderzoeker en historicus aan de Universiteit Utrecht en Dr. Richard Paping, universitair docent Economische en Sociale Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze driekoppige jury onderzocht de herkomst van de familiebedrijven die ouder zijn dan 1750. “De families hebben heel bijzondere oude documenten en complete stamboomonderzoeken meegestuurd. De hoeveelheid informatie en het enthousiasme van de deelnemende boerenfamilies bij deze zoektocht toont aan dat het een trotse beroepsgroep is”, aldus de juryleden.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief