Familiebedrijf Conservatrix na 150 jaar in buitenlandse handen

Geschreven door:

|

17 mei 2017

|

Gepost in:

Het laatste verzekeringsfamiliebedrijf van Nederland, Conservatrix (sinds 1872), is na 150 jaar verplicht overgegaan in buitenlandse handen. De aandeelhouders van Conservatrix hebben tot het laatste moment en met alle middelen gevochten tegen de in hun ogen volkomen onnodige uitverkoop van hun bedrijf, maar tevergeefs. Conservatrix is deze week voor één euro door DNB overgedragen aan het Amerikaanse ELI Global, LLC. Dat bedrijf kan per direct zo’n 100 miljoen euro eigen vermogen op haar balans bijschrijven, omdat in de VS andere waarderingsgrondslagen gelden dan in het veel te strenge Nederland.

Nederland is het enige land in Europa dat de nieuwe regels uit Solvency 2 per direct heeft geïmplementeerd. Dat heeft grote gevolgen voor de waardering van in het verleden afgesloten levensverzekeringen, die allen een zeer lange contractduur kennen. Daarmee heeft DNB de regels van het spel tijdens het spel aangepast, zonder marktpartijen daartegen op de juiste wijze te beschermen. Alle andere Europese landen hebben lange overgangstermijnen tot wel zestien jaar ingesteld. Door dit veel te rigide beleid komen veel Nederlandse levensverzekeraars (ook AEGON NL en Delta Lloyd bijvoorbeeld) nu plotseling in een papieren, zwaar vertekende schijnwerkelijkheid terecht. Hoewel Conservatrix een kerngezond bedrijf is dat naar eigen zeggen de komende zestig jaar moeiteloos aan haar verplichtingen kan voldoen (onderzoek Mercer), heeft DNB gemeend te moeten ingrijpen vanwege hun strikte interpretatie van de nieuwe Europese regelgeving en Conservatrix onnodig in de uitverkoop gedaan.

‘Volstrekt onnodig’
Ewout Henny, directeur Conservatrix Groep: “Het was een gitzwarte dag voor mij en onze resterende 25 medewerkers. DNB spreekt van een redding, maar ons bedrijf is afgebouwd, uitgeknepen en kapotgemaakt. Er zijn onnodig hoge kosten gemaakt in opdracht van DNB. Voor de 95.000 klanten van Conservatrix verandert er door de wisseling van aandeelhouderschap hopelijk verder niets. Onze trouwe klanten en loyale medewerkers dank ik zeer voor de altijd plezierige relatie en ongekende inzet in toch lastige tijden. Ik ben ontsteld en verbijsterd over de amateuristische en onnadenkende interventie van toezichthouder DNB. Wij raken een in de kern supergezond en traditioneel gedegen familiebedrijf kwijt. En schenken de Amerikanen 100 miljoen euro. Dat voelt niet alleen heel erg onrechtvaardig maar was ook volstrekt onnodig.”

Deel dit artikel

Gerelateerd Nieuws

Onderzoek Tilburg Institute for Family Business (TiFB)
Hoe sterke waarden binnen familiebedrijven zorgen voor hoge rendementen voor investeerders
Subsidie voor opvolgers familiebedrijven in Overijssel

About Author

Fambizz

Comments are closed.

Geef een Reactie