Familiebedrijf verkiest interne beurs boven beursgang

‘s-Hertogenbosch – Een interne beurs in grote familiebedrijven is een stuk interessanter dan een beursgang. Familiebedrijven kiezen meestal voor een interne beurs om bijvoorbeeld de liquiditeit te verhogen.

Interne beurzen winnen aan populariteit binnen grote familiebedrijven. Een interne beurs wordt daardoor ook eerder overwogen dan een beursgang. Over het algemeen kiezen familiebedrijven voor een interne beurs vanwege de liquide middelen die een dergelijke beurs oplevert, maar het kan ook zijn dat het gaat om bijvoorbeeld derden binnen te laten in de organisatie. Rutger Gevers Deynoot, specialist interne beurzen bij Van Lanschot bankiers, laat tegenover Fambizz weten dat een familiebedrijf bij een interne beurs zelf aan de knoppen blijft zitten: “Je bepaalt het aantal handelsmomenten, je bepaalt wie er aandeelhouder mogen worden en het belangrijkste; je bent niet overgeleverd aan de grillen van de beurs en het bijbehorende sentiment en publiciteit.”

Interne beurs
Voor familiebedrijven geldt dat een interne beurs meestal een plek is waar familieaandeelhouders aandelen kunnen kopen en verkopen. “Een familiebedrijf kan kiezen voor een interne beurs om de handel makkelijker te maken en de administratie van de handel te professionaliseren. Dit is vooral interessant voor grotere familiebedrijven, met diverse aandeelhouders”, aldus Gevers Deynoot. “Indien er derden als aandeelhouder worden toegelaten kan er extern kapitaal worden opgehaald als alternatief voor een bankfinanciering. ” Het verhandelen van aandelen in een interne beurs gebeurt via de telefoon, fax en vaak de notaris, maar tegenwoordig zie je dat internet aan populariteit wint.”

Beperkte liquiditeit
In vergelijking met een beursgang heeft een interne beurs wel één groot nadeel: de liquiditeit is beperkt.  “Daarnaast is een interne beurs vaak alleen toegankelijk voor een beperkte groep, zoals medewerkers, familieleden of een selecte groep investeerders”, zegt Gevers Deynoot. “De verhandelbaarheid van de aandelen is daarmee beperkter dan bij een beursgenoteerd fonds.” Overigens zijn de certificaten van een interne beurs in beperkte mate verkrijgbaar volgens Gevers Deynoot: “de certificaten van een interne markt zijn alleen te koop via de uitgever van de interne beurs en niet verkrijgbaar bij elke bank.”  

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief