Familiebedrijven van belang voor financiering innovatie

Slimme innovaties van het bedrijfsleven worden steeds belangrijker voor het groeipotentieel. Familiebedrijven kunnen de helpende hand bieden om deze innovaties van de grond te krijgen.

Minister-president Mark Rutte benadrukt in een interview met opinieblad Forum nog eens het belang van innovatie voor economische groei. Deze groei, die op termijn moet zorgen voor meer energie in de maatschappij, meer bedrijvigheid en meer banen, is in belangrijke mate afhankelijk van slimme innovaties binnen het bedrijfsleven. Grote Nederlandse familiebedrijven zouden volgens de minister-president een belangrijke rol kunnen spelen in de totstandkoming van deze innovaties door startende, innovatieve bedrijven te helpen aan financiering.

Economische groei
Startende, innovatieve ondernemingen zijn volgens premier Rutte van wezenlijk belang voor de economische groei van Nederland. De premier stelt dat er een belangrijke rol is weggelegd voor grote Nederlandse familiebedrijven om deze innovatieve ondernemingen van de grond te krijgen. Grote familiebedrijven kunnen als kapitaalkrachtige ondernemingen met een sterke continuïteit veel betekenen voor startende bedrijven door ze met behulp van financiering een duwtje in de rug te geven. Naast de rol die familiebedrijven kunnen betekenen voor de Nederlandse economie, dient het Nederlandse MKB volgens Rutte ook meer gebruik te maken van de handelsmissies die de overheid organiseert. Hij roept daarbij ondernemerskoepels op om mkb’ers meer bewust te maken van het profijt dat hen dat kan opleveren. Rutte benadrukt dat een structureel lage groei een groot gevaar vormt voor de werkeloosheid. “Als die groei te lang te laag blijft, blijf je met een hoge werkloosheid zitten. Dan kunnen talentvolle mensen hier hun ei niet kwijt en trekken ze weg”, aldus Rutte.

Lastenverlichting
Premier Rutte spreekt naast zijn adviezen voor economische groei tevens zijn respect uit voor het bedrijfsleven dat Nederland door de crisis heeft getrokken. Echter, van substantiële lastenverlichting is voorlopig nog geen sprake. “Het zou fantastisch zijn, maar dan moet de ruimte er wel zijn”, aldus de minister-president. Rutte wijst daarbij vooral op het gevaar van een verslechterde overheidsfinanciering. “We geven nog steeds 13 miljard meer uit dan er binnenkomt. We hebben een staatsschuld van 467 miljard euro. Als die verder oploopt, is dat slecht voor het vertrouwen. En voor het investeringsklimaat.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief