Profielinterview Bank ten Cate & Cie: “Kapitaalbehoud belangrijkst voor familiebedrijf”

Amsterdam – Afkomstig uit een eeuwenoud familiebedrijf weet private banker Egbert ten Cate als geen ander hoe je het vermogen van een familie beheert. “Kapitaalbehoud is het belangrijkst.”

“Ondernemers voelen zich thuis bij ons. Wij zijn ook een familiebedrijf en we hebben een ondernemende cultuur. Zelf ben ik ook een soort DGA. We zitten dus als collega-ondernemers tegenover elkaar. Dat wij een familiebedrijf zijn, spreekt aan.” Egbert ten Cate heeft recht van spreken. Hij komt uit een familie die al vele jaren ondernemer is. Ten Cate, een grote naam in de textielwereld, bestaat al meer dan 300 jaar. Al ruim tien generaties lang is het bedrijf in handen van de familie. “Het zit in het bloed. Ik denk ook dat je geen ondernemer kunt worden als je het niet in je hebt.”

Bank ten Cate & Cie
Egbert ten Cate koos zijn eigen weg. Niet de kant van het textiel, maar de financiële wereld had zijn hart gestolen. En meer specifiek de wereld van vermogensbeheer en private banking. In 1994 richt hij Bank ten Cate & Cie op, waar hij nog altijd leiding aan geeft. De bank heeft heel veel ondernemers en ex-ondernemers onder haar clientèle. “Zij hebben zo hun eigen wensen en verlangens. Daarom zijn zij wellicht ook ondernemer”, zegt Ten Cate. “Dat uit zich ook in wat zij verwachten van onze bank.”

Ondernemer meer betrokken
Anders dan bijvoorbeeld echtparen, gepensioneerden die hun vermogen hebben vergaard in dienst van grote bedrijven of mensen met een geërfd vermogen, willen ondernemers volgens Ten Cate veel meer betrokken zijn bij wat de bank voor hen doet. “Ze willen ook veel meer contact dan andere klanten.” Dat lijkt misschien wat tegenstrijdig, aangezien ondernemers ook vaak een gespreid vermogen hebben. “Het vermogen dat ondernemers onderbrengen bij de bank is doorgaans slechts een deel van hun bezittingen. Zij hebben immers ook geld in hun bedrijf zitten en beschikken vaak over onroerend goed.”

Familievermogen
Het familievermogen zit doorgaans voor het belangrijkste deel in het familiebedrijf. “Overtollig vermogen is men bereid eruit te halen. Wij beleggen in feite het ‘reservepotje’, voor de oude dag of voor de successie. Het is vermogen dat makkelijk beschikbaar moet komen.” Kapitaalbehoud is belangrijker dan de hoogte van het rendement, weet Ten Cate. “Ik kan ook uitleggen dat dit zo is. Ik sta immers voor dezelfde uitdagingen. Geld voor successie moet bijvoorbeeld wel beschikbaar zijn als je komt te overlijden.”

Familiebedrijven
Ten Cate onderscheidt drie groepen klanten die in relatie staan tot familiebedrijven: actieve ondernemers, ex-ondernemers en kinderen van ondernemers die het bedrijf van hun vader of moeder níet hebben overgenomen. “Die laatste is een hele andere groep. Vaak zijn die mensen niet zakelijk ingesteld. Zij hebben geen actieve interesse in vermogensbeheer en laten zich graag ontzorgen. Mensen die zeggen: ‘Zoek het maar uit, beheer het maar voor me’ zijn zelden ondernemers.”

Sommige ondernemers of vermogende families stoppen een deel van hun vermogen in een stichting ten behoeve van een goed doel. “Dat gebeurt op basis van een persoonlijke overtuiging”, zegt Ten Cate. “En hiervoor geldt ook: die mensen willen zich ook vaak bezighouden met het uitvoeren van de strategie van het goede doel. Ze willen graag hun stempel drukken – dat is de rode draad.”

Bank ten Cate & Cie
020 – 626 45 00
www.banktencate.nl 

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief