Profielinterview WEP: “Zaken bespreekbaar maken is het belangrijkste”

Brigitte en Patricia Buis staan met hun bedrijf WEP – We Empower People – familiebedrijven onder meer bij met vraagstukken rondom overdracht. De zussen uit Monnickendam helpen voornamelijk bij de zachte kant ervan. “We benoemen alle belanghebbenden, gaan met ze in gesprek en zorgen ervoor dat ze met elkaar tot afspraken komen waar iedereen zich in kan vinden.”

De menselijke factor is volgens de zussen Buis de rode draad in de stabiliteit van familiebedrijven in tijden van crisis. Familiebedrijven gaan relaties aan op de lange termijn, directies zijn er vaak persoonlijk aanspreekbaar en het bedrijf kent de personen met wie men zaken doet. Een overdracht is echter ook een emotioneel proces waarbij iedereen betrokken moet worden.

Alle belanghebbenden
De twee vrouwelijke ondernemers van WEP begeleiden familieleden en stakeholders om het proces van overdracht vorm te geven. “We benoemen alle belanghebbenden, gaan met ze in gesprek en zorgen ervoor dat met elkaar tot afspraken komen waar iedereen zich in kan vinden”, aldus Patricia. “Eerst voeren we een gesprek met de directeur eigenaar over zijn ideeën en plannen voor opvolging. Daarna praten we met alle betrokkenen, ook de partners, zodat iedereen gehoord wordt en zich gehoord voelt, waarna er gedragen afspraken kunnen worden gemaakt en er een plan ontstaat waar iedereen achterstaat. Vanuit dit plan kunnen de overeenkomsten en afspraken juridisch worden vastgelegd en verder worden ingevuld.”

De kracht van familiebedrijven
Vorig jaar brachten de zussen Buis het boek ‘De Kracht van Familiebedrijven’ uit naar aanleiding van hun onderzoek onder 50 familiebedrijven. Het boek besteedt uitgebreid aandacht aan de sterke punten van familieondernemingen en beschrijft de zogenaamde ‘BEWUST-techniek’ die een familiebedrijf helpt in zes stappen de kracht van de onderneming te ontdekken. Daarnaast biedt het boek een aantal praktische handvatten die als ondersteuning kunnen dienen bij deze techniek. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een bepaalde gesprekstechniek voor lastige onderwerpen, zoals opvolging en overdracht.

“Het boek geeft het familiebedrijf een goede kijk op de specifieke problematiek omtrent bijvoorbeeld overdracht en opvolging”, vertelt Brigitte. “Ilse Matser, directeur van het Nederlands Centrum voor het Familiebedrijf, stelt tevens dat het boek een praktische introductie is op de dynamiek binnen een familiebedrijf. Het maakt de lezer echt bewust van de mogelijkheden. Dat is ook wat wij willen bereiken.”

Intensief proces
Met haar aanpak onderscheidt WEP zich van menig ander overdrachtsadviseur. Behalve dat Brigitte en Patricia sterk inzetten op de menselijke en zachte kant van de bedrijfsoverdracht, gaan zij uit van verschillende stappen die zij ook apart offreren. “Wij benoemen per stap een resultaat. Op die manier maken wij duidelijk waar we gezamenlijk naartoe werken”, legt Patricia uit. “Het betreft vaak een intensief proces, daarom vinden wij dat de doorlooptijd niet te lang kan zijn. Wij offreren per stap een maximum en werken er samen met het familiebedrijf naartoe om het resultaat binnen de geplande tijd te realiseren.” Brigitte: “Wij willen zaken gewoon bespreekbaar maken, dat is ons voornaamste doel. Het proces van overdracht is al ingewikkeld genoeg.”

Voor meer informatie over WEP, klik hier 

Foto door: Judith Keessen Fotografie

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief