Raad in Beeld: Rolf Metz (Écart Invest)

Sinds eind 2016 is de redactie van Fambizz verrijkt met zeven extra experts uit het vak. In deze rubriek, Raad in Beeld, stellen we ze één voor één aan u voor. Vandaag is het woord aan Rolf Metz, directeur van Écart Invest.

Op wat voor manier is uw organisatie betrokken bij familiebedrijven?
“We zijn een participatiebedrijf. Aardig om te vermelden is wel dat onze lange termijn betrokkenheid behoorlijk verschilt van veel traditionele collega’s: hierdoor zijn we een geschikte partij voor familiebedrijven of bedrijven die een zelfde karakter hebben. Vaak staan de doelstellingen van een participatiemaatschappij op gespannen voet met die van een familiebedrijf. Familiebedrijven gaan over het algemeen voor continuïteit; de toegevoegde waarde van een participatiebedrijf is dat zij een bedrijf ondersteunt in de transitie naar een volgende fase. De traditionele participatiemaatschappij wil vaak na een bepaalde periode, zeg zeven jaar, het bedrijf verkopen. Dat is nu net wat familiebedrijven niet willen. Écart is anders in die zin. Onze aandeelhouders investeren voor onbepaalde tijd. Driekwart van de huidige investeerders houden al aandelen in Écart sinds onze oprichting in 1993. We staan niet onder druk om de aandelen die we houden in een participatie te verkopen en sluiten daarom goed aan bij de aard van het familiebedrijf. Wij nemen meerderheids- en minderheidsbelangen en helpen met de executie van het bestaande businessplan. Want we weten: daarmee creëer je waarde.

Waar komt uw persoonlijke affiniteit met familiebedrijven vandaan?
Ik heb al op jonge leeftijd ervaring opgedaan met het familiebedrijf. Dit geldt eveneens voor mijn zakenpartner. Mijn vader had een horecatoeleveranciersbedrijf. Ik bracht potten, pannen en steengrills naar klanten, eigenlijk alles wat met horeca te maken heeft. Ik heb toen geleerd dat je pas wat hebt verkocht als je met de klant hebt afgerekend. Je kunt je spullen wel naar de klant brengen, maar als de factuur niet wordt betaald, ben je geen steek verder. De oplossing was dus boter bij de vis.

Overigens is het merendeel van onze aandeelhouders afkomstig uit een familiebedrijf. Vanwege ons inzicht in familiebedrijven, begrijpen we wat er zoal kan spelen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het feit dat we langjarig betrokken zijn.

Heeft u een boodschap voor (bestuurders van) familiebedrijven?
Vroeger financierden families, al dan niet met een bankfinanciering, een familiebedrijf. Inmiddels zijn er tal van andere financieringsvormen denkbaar , waarbij het familiebedrijf haar autonomie niet op hoeft te geven. Mijn advies: kijk ook eens naar alternatieve vormen van financiering. Wij zijn dan gespecialiseerd in private equity, maar met name de grotere bedrijven kunnen bijvoorbeeld ook kiezen voor de beurs.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief