Traditioneel familiebedrijf onder druk

Door verandering van traditionele zorg komen er minder tweede generatie-familiebedrijven, aldus Wayne Rivers. Hij is CEO bij het Amerikaanse Family Business Institute, dat familiebedrijven helpt waar nodig.

Het verdwijnen van traditionele familiestructuren zorgt voor minder familiebedrijven. Ruim zeventig procent van de bedrijven wordt niet overgenomen door de kinderen. Door familiebanden die minder hecht zijn dan vroeger en ruimere carrièremogelijkheden voor jongeren staat het voortbestaan van het familiebedrijf onder druk.

Traditie
Zoals Rivers het mooi benoemt; het extended family support system verdwijnt uit onze samenleving. Tegenwoordig zorgen de kinderen niet meer voor de ouders en grootouders, maar brengen ze de ouders en grootouders naar het bejaardentehuis en komen ze zo nu en dan even langs om te buurten.

Als iemand honderd jaar geleden een baan wilde, had men veel minder mogelijkheden dan nu. Jongeren worden steeds beter opgeleid en er zijn meer opleidingen op de markt en dat zorgt ervoor dat er meer baanmogelijkheden zijn. Rivers noemt een belangrijke verschil in de opvoeding van kinderen bij vroeger en nu. Voorheen werden de kinderen vanaf kleinsaf aan gepusht om in het bedrijf te gaan werken: “Patriarchale instructie van ouders op beroepskeuze is een ding van het verleden.” Tegenwoordig krijgen de kinderen volledige vrijheid in het kiezen van hun beroep.

Conflicten
Daarnaast benoemt Rivers een aantal zaken waar kinderen tegenaan lopen wanneer ze het bedrijf overnemen. Voor de eerste generatie geldt vaak: “My way or the highway.” Volgens Rivers zijn de opvolgers van vandaag minder risicovol in hun bestuur en strategie. Wat afschrikkend werkt voor kinderen is de dagelijkse klaagzang die ze tijdens het avondeten tussen hun ouders moeten aanhoren: “Er is nooit genoeg geld, er is nooit genoeg tijd!” Hierdoor realiseren de kinderen vaak wat voor impact het overnemen van het bedrijf heeft op hun privéleven.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief