VDL Groep blijft familiebedrijf

Zelfs na het vertrek van eigenaar Wim van der Leegte (68) blijft de VDL Groep, dat drie miljard omzet, een familiebedrijf. Zijn drie kinderen zullen eind 2016 het bestuur van het bedrijf overnemen. Hiermee verzekert Van der Leegte zich ervan dat het in de toekomst onmogelijk is om het bedrijf naar de beurs te brengen.

De laatste tijd blijken familiebedrijven de redders te zijn van noodlijdende ondernemingen. Vorige week werd bekend dat Jumbo de restaurantketen van V&D, La Place, over gaat nemen. Ook kleinere familiebedrijven helpen ondernemingen uit een faillissement. Een voorbeeld hiervan is Ziengs, dat Scapino uit de brand hielp. Van der Leegte richtte de VDL Groep op en ontwikkelde het bedrijf voornamelijk door andere bedrijven over te nemen. In 1993 redde hij DAF Bus uit een faillissement, waarna hij NedCar overnam van Mitsubishi in 2012.

Contract voor het familiebedrijf
De VDL Groep is een internationale industriële onderneming met ruim tienduizend man personeel. Het goedlopende bedrijf moet in de familie blijven, stelt Van der Leegte. Hij stelt te hebben geleerd van Philips en DAF, dat hij zegt kapot te hebben zien gaan toen deze overstapten naar de beurs.

Van der Leegte liet zijn drie kinderen een contract tekenen, waarin stond dat zij hun aandeel alleen aan een broer of zus mogen verkopen. Daarmee maakte hij een weg naar de beurs in de toekomst onmogelijk. “Ze waren het er allemaal mee eens. Ik dacht: dan kan ik het maar het beste gelijk opschrijven en hup, handtekening eronder”, verklaarde Van der Leegte.

In november zal Wim van der Leegte terugtreden als eigenaar-directeur van de VDL Groep.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief