181 Advisory levert APK voor familiebedrijven

Claudio Papone is partner bij 181 Advisory en bemiddelt al jaren bij de overdracht van familiebedrijven. Hij roept deze bedrijven op om vroegtijdig na te denken over de opvolging en overdracht, aangezien de overdracht bij deze bedrijven niet zelden gepaard gaan met emoties.

181 Advisory richt op MKB bedrijven met een omzet tussen de tien en honderd miljoen; dat segment bestaat voor het grootste deel uit familiebedrijven, geeft Papone aan. “Ik vind familiebedrijven ook het interessantst, omdat er een andere dynamiek is”, vertelt hij. “Die dynamiek kenmerkt zich door het in het oog houden van de lange termijn, in plaats van snel winst willen maken. Daardoor zijn familiebedrijven veel stabieler en hebben ze minder last van de schommelingen in de economie.”

Familiebedrijven laten kansen liggen
Hoewel familiebedrijven in hun bedrijfsvoering de lange termijn voorop stellen, laten ze nog veel aankomen op het laatste moment als het gaat om het overdragen van het bedrijf en leidinggevende taken. “Wij denken dat daar nog veel kansen liggen: je bent beter voorbereid op de overdracht als je het niet pas organiseert als de overgang urgent is. Als je pas begint met schakelen als de DGA zelf wil uitstappen, dan ben je te laat. Familiebedrijven hebben vaak maar één externe adviseur die ze geregeld spreken en dat is hun accountant. Maar die is alleen bezig met bepaalde financiële aspecten van het bedrijf; hij heeft buiten de financiën niet genoeg kennis om alle facetten van het bedrijf in ogenschouw te nemen.”

Draag er dus zorg voor om er tijdig een externe partij bij te halen, zo luidt het advies van Papone. “Die partij kan bijvoorbeeld als klankbord of coach fungeren. Vergelijk het met een APK-beurt, maar dan als check voor bedrijven. Iemand die controleert hoe het op operationeel en strategisch gebied gaat, zodat het rond de overdracht allemaal in orde is. Het is een doorlopend proces: om het jaar of de paar jaar even polsen of alles goed gaat. Daar is elk bedrijf bij geholpen, want bij een overdracht speelt zo’n gebrekkig ‘onderhoud’ je parten.”

Vaardigheden overbrengen
“Een van de problemen die we zien, is dat degenen die de directie moeten opvolgen daar nog niet helemaal aan toe zijn. Daardoor draag je het bedrijf niet over zoals je wilt. Daarom is het belangrijk dat de vaardigheden die nodig zijn voor een managementfunctie tijdig bijgebracht worden aan de opvolgers. Denk er overigens aan dat niet elke overdracht binnen de familie plaatsvindt; het komt ook voor dat kinderen of kleinkinderen de positie niet kunnen of willen vervullen.”

Papone adviseerde eens een voedingsmiddelenbedrijf, waarbij de eigenaar van 78 het bedrijf aan zijn zoon en dochter wilde overdragen. Ze waren beide binnen het managementteam gezet; de zoon om de Nederlandse tak te leiden, en de dochter voor de Spaanse tak. Het bedrijf leed tien jaar lang verlies, maar de eigenaar wilde het bedrijf nog steeds aan zijn dochter en zoon overdragen.

“Toen bleek dat zijn kinderen het niet aankonden was het bijna te laat. Het verlies leidde tot een neerwaartse spiraal en de bank zette het bedrijf bij het bijzonder beheer. Het hoeft niet problematisch te zijn om je kinderen in het managementteam te zetten; dat is juist slim, maar ze misten de capaciteiten en de vaardigheden die hij ze had moeten (laten) aanleren. Een externe partij kan in zo’n traject vroegtijdig bijsturen. Door bijvoorbeeld de familieleden in de posities te laten en een derde persoon als katalysator te laten werken tussen die twee generaties.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief