2500 mkb’ers failliet wegens wanbetalingen

Den Haag – Een kwart van alle faillissementen in het midden- en kleinbedrijf werd van vorig jaar veroorzaakt door wanbetalingen. In totaal overkwam dit 2500 bedrijven. 

Een gezond bedrijf bezitten en toch failliet gaan. In 2011 gebeurde het 2500 midden- en kleinbedrijven, waaronder veel familiebedrijven, doordat betalingstermijnen werden opgerekt. Deze liepen op tot gemiddeld 43 dagen, maar vee; bedrijven hanteerden zelfs termijnen van 60 tot 90 dagen, meldt De Financiële Telegraaf.

Groot probleem voor kleine bedrijven
Voor mkb’ers in Nederland is het een groot probleem wanneer ze op hun geld moeten wachten. In de tussentijd zijn ze namelijk zelf de kosten aan het financieren. Vooral kleinere bedrijven zijn de klos, omdat zij een klein vermogen hebben en moeilijk bij de bank terecht kunnen voor een lening.

Wetsvoorstel
Op dit moment ligt er een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer dat wanbetaling moet bestrijden. Met deze wet wordt onder andere de onderhandelingspositie van mkb-bedrijven versterkt. Een maximumbetaaltermijn van 30 dagen voor overheidsinstanties en een van 60 dagen voor handelstransacties tussen private ondernemingen zijn ook terug te vinden in het voorstel.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief