Aantal failliete landbouwbedrijven gehalveerd

Landbouwbedrijven, waaronder veel familiebedrijven, hebben de weg weer omhoog gevonden na de moeilijke crisisjaren. Binnen twee jaar is het aantal faillissementen voor boerenbedrijven ruim gehalveerd.

In de landbouw, bosbouw en visserij is het aantal failliete bedrijven in 2015 gedaald tot 74, meer dan de helft minder dan in 2014 en het laagst sinds 2009. Ook de hoeveelheid faillissementen in de tuinbouw is sterk gedaald. Maar vooral bedrijven die groenten in kassen verbouwen doen het goed. Door het slechte weer vorig jaar in Zuid-Europa, konden zij meer groenten exporteren naar landen zoals Italië en Spanje. Een andere sector waar het aantal faillissementen ook steeds meer daalt, is de dienstverlening in de land- en tuinbouw, bijvoorbeeld de loonbedrijven.

Niet overal economisch herstel
Toch gaat het niet met elke sector van de landbouw even goed. In 2015 is het aantal failliete bedrijven in de veehouderij verdubbeld in vergelijking met 2014. Een CBS-woordvoerder zegt dat de faillissementen ‘het topje van de ijsberg’ zijn, als het gaat om financiële problemen in de veehouderij. Vermoedelijk zitten er dus meer boerenbedrijven in bijzonder beheer bij banken volgens CBS.

Doordat het melkquotum is afgeschaft, kochten boeren meer koeien. Dit in combinatie met een tegenvallende vraag in opkomende markten, zorgt voor overproductie en dus voor dalende prijzen. Dit is te zien aan de cijfers van het CBS, die aangeven dat het aantal failliete melkveehouders sinds 2014 van 1 naar 6 is gestegen. Ook de bloementelers krijgen de wind van voren, door de gevolgen van de Russische boycot.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief