ABN AMRO rekent ECB-korting door aan ondernemers

 In Finance

Ondernemers die tussen 1 november en 1 april geld lenen bij ABN AMRO profiteren van de korting die de bank heeft gekregen op een lening van de Europese Centrale Bank (ECB). Bij het afsluiten van een lening krijgt de ondernemer korting op de afsluitkosten.

De afsluitkosten komen gemiddeld neer op 1 procent van de totale lening. De korting zal worden verwerkt in het eerste jaar van de lening, het tijdstip waarop de afsluitkosten moeten worden betaald. De leningen worden voornamelijk aan het midden- of kleinbedrijf verstrekt. Directeur Commercial Clients van de ABN AMRO, Ruut Meijer: “We hebben het geld geleend om het voordeel ook snel weer door te geven aan onze klanten, in lijn met de doelstelling van de ECB. De prijs voor krediet is momenteel misschien niet het grootste obstakel voor bedrijven. Toch is deze ECB-korting een goede stimulans voor investeringen en daarmee voor de economie.”

TLTRO-programma
De korting komt voort uit het zogeheten TLTRO-programma, wat staat voor ‘Targeted Long Term Refinancing Operations’. Onlangs leende de ECB 82,6 miljard euro uit aan 255 banken in Europa, tegen een extreem lage rente van 0,15 procent in het kader van het TLTRO-programma. Met dit programma wil de ECB banken goedkopere leningen verschaffen om de economie een impuls te geven. Banken mogen de lening alleen verschaffen aan bedrijven die niet in de financiële sector werkzaam zijn. Ook consumenten met een hypotheekaanvraag zijn uitgesloten.

Doorgeven van korting
Hoeveel geld de ABN AMRO geleend heeft is niet duidelijk, wel is de verwachting dat het om een aanzienlijk bedrag gaat. Volgens de ECB-regels mogen banken maximaal 4,1 miljard lenen van het TLTRO-programma. Ondernemers krijgen de korting totdat het financieringsvoordeel van ABN AMRO volledig is gedeeld. De bank verwacht dat er voldoende ruimte is om ondernemers in ieder geval tot en met het eerste kwartaal van volgend jaar korting te geven.

Recommended Posts