Accountants andere rol in familiebedrijven

Apeldoorn – Accountants moeten meer leren over psychologie en sociologie om ondernemers in familiebedrijven bij te staan. De rol van een accountant moet veranderen in de rol van een CFO.

Toon Wagemans, strategisch adviseur bij accountantsbureau Accon avm, meent dat accountants binnen familiebedrijven een andere rol hebben dan collega’s buiten familiebedrijven. Accountants die met familieondernemers samenwerken, zijn volgens hem meer gericht op intensief, inhoudelijk en omgevingssensitief samenwerken. Opleidingen tot accountant sluiten daarom niet meer helemaal aan op de beroepspraktijk. Wagemans roept de opleidingen dan ook op om psychologie en sociologie aan het vakkenpakket toe te voegen.

Mee-ondernemen
Wagemans wil dat de rol van accountants meer op die van CFO’s lijkt. Anders dan accountants, zijn CFO’s gericht op meer dan alleen de financiën van een familiebedrijf. Zij houden zich ook bezig met zaken als strategie, cultuur en gedrag. ‘Mee-ondernemen’ noemt Wagemans dit en hij vindt het belangrijk dat jonge accountants dit al op een opleiding meekrijgen.

Mysterie van het familiebedrijf
Accountants kunnen zich met vakken als psychologie en sociologie beter verplaatsen in familieondernemers, zo verwacht Wagemans. Hij spreekt van ‘het mysterie van het familiebedrijf’. Daar bedoelt hij de familiedynamiek en het geduldige kapitaal van familiebedrijven mee.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief