“Alleen met familiebedrijven kan de EU voedselproductie garanderen”

 In Bestuur & Personeel

De Europese Unie moet meer aandacht besteden aan familiebedrijven in de agrarische sector. Alleen met familiebedrijven kan de EU voedselproductie garanderen. Dat stelt Annie Schrijer, Tweede Kamerlid van het CDA. 

Annie Schrijer is Tweede Kamerlid van het CDA en maakt zich sterk voor de belangen van de agrarische sector. De afgelopen tijd heeft zij met veel boeren gesproken over de huidige ontwikkelingen in de sector.

Onder agrarische ondernemers heerst onder andere grote bezorgdheid over de invulling van het nieuwe mestbeleid. Deze zorgen hebben als gevolg dat de toekomst van boerenfamiliebedrijven  in het geding komt. Volgens Schrijer is het tijd dat er actie wordt ondernomen om de voedselproductie in de EU te garanderen. “Als de boerensector met elkaar het heft in eigen handen houdt, kun je aangeven waar je naar toe wilt. Het kabinet heeft op dit moment rigoureuze stappen gezet die het voor boerenbedrijven onmogelijk maakt.”

Machteloos

“Boerenfamiliebedrijven zijn van groot belang voor Nederland. Het is daarom in en in triest dat de staatssecretaris (Sharon Dijksma van Economische Zaken, red.) niet meer in gesprek is met land- en tuinbouworganisaties”, aldus Schrijer in een interview met Boerenbusiness. Volgens de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) voelen boeren zich machteloos op de manier waarop het kabinet met hen omgaat en is de overheid niet bezig met de praktijk.

Mestbeleid
In haar verkiezingscampagne richt Schrijer zich voornamelijk op het mestbeleid. Zij wil het huidige mestbeleid aanpassen. Het nieuwe beleid is gebaseerd op de Europese Nitraatrichtlijn. Hierdoor hebben ondernemers in de agrarische sector te maken met veranderende ontheffingen en regels. Volgens Schrijer mag er, als het aan haar Europese collega’s ligt, maatwerk worden toegepast zodat er goede landbouwkundige praktijken worden toegepast en men door kan met het boerenleven zonder dat men keer op keer wordt geconfronteerd met nieuwe regels. Hierdoor is de akkerbodem verzekerd van de juiste mineralen, maar kan men ook de toekomst van het bedrijf veiligstellen.

Medestanders
Schrijer staat niet alleen in haar standpunt. Samen met haar Duitse politieke collega’s maakt zij zich sterk voor boerenbedrijven in de gehele Europese Unie. In de politiek is het volgens haar van belang dat je medestanders hebt om iets te bereiken. Wanneer niet het gewenste resultaat wordt bereikt, wordt het voor de boeren moeilijk om bedrijfsontwikkeling te bewerkstelligen en komt het voortbestaan van de onderneming in het geding. Het ongewenste gevolg hiervan is dat boerenfamiliebedrijven verdwijnen.
Het complete interview met Annie Schrijer is te zien op Boerenbusiness.nl

Recommended Posts