“Amerikaans vastgoed waardevol voor Nederlandse belegger”

Door een toenemende vraag naar huurwoningen in de Verenigde Staten wordt Amerikaans vastgoed steeds waardevoller. Volgens Frank Wolt van fondsaanbieder Annexum zorgen de ontwikkelingen op de Amerikaanse woningmarkt voor kansen voor Nederlandse beleggers.

De afgelopen drie jaar heeft de Amerikaanse economie een stabiele groei doorgemaakt. Daar waar de recessie gedurende de jaren 2008 tot 2010 tot veel banenverlies heeft geleid, heeft de groei bewerkstelligd dat er nu meer arbeidsplaatsen zijn dan voor de recessie. Tegelijkertijd wint de huurwoning ten opzichte van de koopwoning aan populariteit. Het percentage koopwoningbezit is sinds de piek in 2004 met ruim 4 procent gedaald naar 65 procent in 2014. Frank Wolt, directeur Sales & Marketing bij fondsaanbieder Annexum, stelt dat het aantal huishoudens dat liever huurt dan koopt met 4,5 miljoen huishoudens is gestegen. “De toename van het aantal huishoudens dat huren verkiest boven koop zorgt voor een aanhoudende vraag naar woonruimte. Op dit moment is ruim 95 procent van alle Amerikaanse huurwoningen bezet.”

Dynamische huurmarkt
In vergelijking met de Nederlandse huurmarkt is die in de Verenigde Staten een stuk dynamischer, zo stelt Wolt. Uit cijfers blijkt dat Amerikaanse huurders veel vaker verhuizen dan Nederlanders. “Daar waar in Nederland de omloopsnelheid van huurwoningen rond de 10 procent per jaar ligt, valt dit percentage in de VS met 30 procent een stuk hoger uit.” Daar komt bij dat de huurmarkt in de Verenigde Staten voor het overgrote deel geliberaliseerd is, waardoor de markt bepaalt wat de waarde van de huurwoningen is. “Gedurende de recessie was er weinig kapitaal beschikbaar om te investeren in nieuwe, grote huurwoningcomplexen. Deze stagnatie van het aanbod in combinatie met de eerdergenoemde stijging van de vraag naar huurwoningen, zorgt ervoor dat Amerikaans vastgoed in waarde stijgt”, aldus Wolt. Annexum, een ervaren aanbieder van een breed scala aan vastgoed en alternatieve beleggingsfondsen, ziet de kansen die de Amerikaanse vastgoedmarkt op dit moment biedt. De eigenaren van huurwoningen verkeren nu in de positie dat zij hun huurprijzen kunnen verhogen en bestaande complexen op een andere manier in de markt kunnen zetten. Als grootste aanbieder van vastgoedbeleggingsfondsen aan particuliere en institutionele investeerders wil Annexum graag dat haar klanten kunnen profiteren van deze mogelijkheden.

Annexum en Stonebridge
Annexum, actief sinds 2000 en onder toezicht van de AFM, staat bekend om het feit dat zij naast het ontplooien van eigen initiatieven, graag samenwerkingsverbanden aangaat met leidende partijen. Om de Nederlandse investeerder de kans te bieden om te profiteren van de Amerikaanse vastgoedmarkt, is er een samenwerking gestart met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Stonebridge Investments. Dankzij deze samenwerking is Annexum sinds 1 februari de exclusieve aanbieder van fondsen van het Amerikaanse Stonebridge Investments op de Nederlandse markt. “Wij zijn altijd op zoek naar aantrekkelijke producten voor onze klanten. Stonebridge had de wens om haar Nederlandse tak te professionaliseren en te voldoen aan de gestelde eisen onder de ingetreden AIFMD richtlijnen. Deze combinatie van wensen zorgde voor een uitgelezen mogelijkheid om nauwer samen te werken”, aldus Wolt.

Glenwood Apartments
Eerder dit jaar heeft Annexum in samenwerking met StoneBridge Investments een nieuw fonds geplaatst voor de aankoop van The Glenwood Apartments, een appartementencomplex bestaande uit 90 huurwoningen in Washington, D.C. In de directe omgeving worden winkels gebouwd, waardoor niet alleen de woningen zelf maar ook de omgeving aansluit bij de wensen van de Amerikaanse Young Professional. Hierdoor zal er volgens Annexum en Stonebridge sprake zijn van verder stijgende huurprijzen en een hoge bezettingsgraad. Naar verwachting zal dit fonds een gemiddeld rendement van circa 15 procent per jaar kunnen realiseren.

Voor meer informatie over investeringsmogelijkheden in Amerikaans vastgoed zie http://www.annexum.nl/nl/Beleggingsfondsen/Amerikaans-vastgoed.html

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief