“Animo voor opleiding familiebedrijven zeer groot”

Haarlem – Team Academy start in september 2014 met de opleiding Family Enterprise. Deze opleiding moet mogelijke opvolgers zo goed mogelijk voorbereiden op de overname van het familiebedrijf.

Een opleiding volgen die geheel gericht is op familiebedrijven? Dat kan. Vanaf september 2014 biedt Team Academy, ‘International School for Entrepreneurship’, de opleiding Family Enterprise aan. Deze opleiding staat geheel in het teken van het familiebedrijf en moet studenten zo optimaal mogelijk voorbereiden op de problemen waar een familiebedrijf in de praktijk tegenaan loopt. Patrick Bijman, docent bij Team Academy en één van de initiatiefnemers van de opleiding, over deze studie.

Om te beginnen: waarom heb je een opleiding nodig om een familiebedrijf over te nemen?
“Tja, dat is een goede vraag. Steeds meer jongeren krijgen tegenwoordig de keuze om al dan niet in het familiebedrijf te stappen. Vroeger was dat meer vanzelfsprekend. Nu zien kinderen het veelal als leuke ervaring om eens te kijken in het familiebedrijf. Wij willen dat middels deze opleiding ondersteunen. Familiebedrijven hebben vaak te maken met specifieke issues. Wij zien dat deze bedrijven het soms lastig vinden bepaalde problemen op een goede manier op te lossen. Wij laten de studenten met elkaar in discussie treden over deze problemen, zodat zij gezamenlijk tot een goede oplossing komen. Als ze later zo’n probleem in de praktijk tegenkomen, dan weten ze hoe ze er mee om moeten gaan.”

Is er wel animo voor de opleiding, als de keuze voor opvolging steeds meer bij de kinderen komt te liggen?
“Ja, dat is er zeker. Wij hebben onderzoek gedaan bij verschillende familiebedrijven. De grote bedrijven trekken vaak hun eigen plan als het gaat om opvolging bijvoorbeeld en bij de kleine familiebedrijven is er vaak te weinig geld of capaciteit aanwezig. Uit het onderzoek blijkt dat familiebedrijven in het MKB juist zitten te wachten op zo’n opleiding.”

Hoe ziet de opleiding er precies uit?
“Family Enterprise wordt een master-opleiding, terwijl het eerst de bedoeling was om als bachelor gegeven te worden. Hier was niet voldoende animo voor. Studenten weten op jonge leeftijd vaak nog niet of zij wel in het familiebedrijf willen. Met een master-opleiding hebben ze al een opleiding gehad en weten ze beter wat ze willen. De opleiding wordt aangeboden als parttime en duurt anderhalf jaar. De studenten zitten drie dagen per maand bij elkaar. De ene dag komt er een gastspreker uit een familiebedrijf en de andere dagen hebben we aandacht voor ondernemerschap en de persoonlijke ontwikkeling van de student. Verder krijgen de studenten opdrachten mee om thuis aan te werken die gaan over onder andere ondernemerschap, leiderschap en innovatie. De studenten leren zo dus echt hoe je een familiebedrijf runt en hoe je conflicten de baas bent. Het is een zo goed mogelijke weerspiegeling van de praktijk.”

In welke mate speelt de opleiding in op actualiteiten als opvolging en goed bestuur?
“Dat is een heel belangrijk onderdeel van de opleiding. We hebben een vast deel en een flexibel deel. Het flexibele deel gebruiken we voor trends zoals duurzaamheid en governance. We laten de oude boeken en programma’s links liggen, omdat het toch gaat om een zo goed mogelijke voorbereiding op de huidige praktijk.”

Is de opleiding alleen interessant voor mensen met een directe link met een familiebedrijf?
“Ja, de opleiding is echt alleen bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld plannen hebben om later in het familiebedrijf te stappen. Het programma is er ook geheel op afgestemd. De focus ligt echt op familiebedrijven en eventuele problemen die binnen deze bedrijven spelen. Mensen die geen ambitie hebben binnen een familiebedrijf, worden ook niet toegelaten tot de opleiding. Dan wordt de diversiteit te groot.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief