Arbeidsmarkt trekt aan in 2014

 In Bestuur & Personeel

Diemen – Nederlandse werkgevers zien de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal van 2014 weer aantrekken. In de bouw- en de transportsector, waar veel familiebedrijven actief zijn, wordt een lichte groei verwacht.

De Nederlandse werkgelegenheid trekt in het eerste kwartaal van 2014 weer aan. Dit blijkt uit onderzoek van uitzendconcern Manpower, waarin het 750 in Nederland gevestigde werkgevers ondervroeg over de veranderingen die zij komend jaar verwachten op het gebied van werkgelegenheid. Veel nieuwe banen zullen ontstaan binnen familiebedrijven, die nu al verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van de werkgelegenheid in Nederland. Zo stijgt de werkgelegenheid in de bouw en transport, waar veel familiebedrijven actief zijn, naar verwachting tot respectievelijk drie en vier procent. Daarentegen is er in andere sectoren wel sprake van een daling. Bedrijven in de landbouw, bosbouw en visserij, die veelal onder leiding staan van ondernemende families, verwachten een daling van zes procent van de werkgelegheid.

Familiebedrijven belangrijk voor werkgelegenheid
Het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid is niet nieuw meer. Zo berichtte Fambizz onlangs al over de invloed van MKB-familiebedrijven voor de Europese werkgelegenheid. Ook bleek uit eerder onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit al dat de ruim 260.000 familiebedrijven die Nederland rijk is, zorgen voor 49 procent van de werkgelegenheid.

Branchegevoelige groei
Uit de kwartaalbarometer van Manpower blijkt dat de banengroei per sector behoorlijk verschilt. Zo daalt de werkgelegenheid in de landbouw, bosbouw en visserij en de zakelijke dienstverlening, maar ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013 is daling iets minder sterk. In de bouw, transport en industrie zijn de perspectieven ook iets beter. Deze sectoren hebben het, evenals de landbouwbedrijven, zwaar te verduren gehad tijdens de crisis. Bedrijven presteren over het algemeen iets beter en de economie komt langzaam maar zeker uit het slop, waardoor er ruimte en geld beschikbaar komt voor groeiplannen en extra personeel.

Recommended Posts