Asito neemt kostenbesparende maatregelen

Almelo – De schoonmaaksector heeft wel eens betere tijden gekend. Ook familiebedrijf Asito is genoodzaakt maatregelen te nemen.

Eén van de grootste familiebedrijven in de schoonmaaksector, Asito, heeft het moeilijk. Dat is te lezen in een artikel in het Financieele Dagblad. Het Almelose bedrijf, dat onlangs nog zijn zestigjarige jubileum vierde, maakt deel uit van ADG dienstengroep, die vorige jaar slechte resultaten boekte. Er was een nettoverlies van 3 miljoen euro tegen een winst van 15 miljoen euro een jaar eerder. Zo meldt het jaarverslag van ADG. Hans Kroeze, directievoorzitter, spreekt van een ‘overgangsjaar’ met een aantal overnames en eenmalige lasten en is daardoor niet echt onder de indruk van het nettoverlies.

Kopersmarkt
Zwakke marktomstandigheden in de facilitaire sector, groeistuipen en eenmalige kosten in de zorg zijn volgens de krant de oorzaken van de minder goede cijfers. Sinds vier jaar loopt ook het aantal schoonmaakuren snel terug. “Het is een kopersmarkt geworden”, aldus Kroeze tegen de krant. “Als schoonmaakbedrijf heb je maar weinig in te brengen.” Bedrijven die bijvoorbeeld een langlopend contract hebben en in de financiële problemen zitten, willen snel overstappen van vijf keer per week schoonmaken naar slechts één keer. Dat scheelt ADG al gauw 80 procent minder omzet.

Maatregelen
Familiebedrijf Asito heeft maatregelen genomen om kosten te besparen. Het sluiten of samenvoegen van een aantal vestigingen en het inkrimpen van het personeel moet een jaarlijkse bezuiniging van 6 miljoen euro opleveren.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief