Asset allocatie van uw vermogen: mogelijkheden bij het verdelen van de taartpunten

In deze dagen van inflatie, geopolitieke dreigingen en een nieuw politiek Nederlands toneel, zijn familiebedrijven druk bezig met het zekerstellen van hun vermogen. In deze tijden kan dat een grote uitdaging zijn. Dit zijn de trends in vermogensbeheer van beleggingen.

Elk jaar maakt een van de grotere Zwitserse banken een analyse van de gemiddelde verdeling van het vermogen van de ‘family offices’ in de wereld. Met andere woorden, de serieuze vermogens. Interessant is om te constateren dat in 2021 en 2022 in deze analyse weinig veranderd is. Grofweg is iets meer dan de helft van het vermogen van deze families belegd in effecten, ongeveer een derde daarvan in obligaties en tweederde in aandelen.
Vermoedelijk zullen we eind 2023 zien dat deze verdeling waarschijnlijk zal veranderen, waarbij het aandeel van obligaties (Fixed Income) zal stijgen. De verklaring daarvoor is de rentestijging. Van de andere helft van het vermogen, dat niet in beursgenoteerde effecten is genoteerd, is circa 20 procent in private equity geïnvesteerd en 25 procent in onroerend goed. Dan houden we nog een klein percentage over voor goud, grondstoffen, kunst en crypto.

Opmars private equity

Heeft u nog een groot deel van uw vermogen in het eigen bedrijf vastzitten, dan is het aandeel van private equity uiteraard een stuk groter. Wij zien in de afgelopen tijd een opmars van de private-equityfondsen in Nederland. Een trend die in de Verenigde Staten al decennialang aan de gang is, maar nu ook in Nederland voet aan grond krijgt. Vergeet niet dat deze fondsen de funding ophalen bij onder andere Nederlandse investeerders en daarmee een toenemend aandeel krijgen in de asset allocatie van Nederlands vermogende families en individuen. Deze fondsen zijn er in alle soorten en maten om in te investeren. Er zijn ook professionele partijen in Nederland die deze markt ontsluiten naar de kleinere belegger door feeder funds of fund of funds (FOF) te lanceren.

Beleggen in trackers

Naast de groeiende aandacht voor obligaties en private-equityfondsen neemt ook het beleggen in trackers al 10 jaar toe. Het is een goedkoop alternatief voor het gespreid kunnen beleggen in effecten. De trackers zijn er niet alleen op indexen, maar zijn ook te finetunen naar onder andere thema’s, regio’s en sectoren. Aanbieders bieden de trackers aan via de beurs en zijn derhalve vrij verkrijgbaar.

Kansen spreiden

Tot slot nog enkele belangrijke aandachtspunten. Een verdeling van het vermogen in zogeheten taartpunten, oftewel de asset allocatie, is een doelstelling om de juiste keuzes te maken in hoe u uw vermogen aan het werk zet. Alles is daarbij gerelateerd aan risk appetite: het gewenste rendement en de persoonlijke voorkeuren van u en uw familie. Zo zien we veel families investeren in onroerend goed, en andere kiezen weer voor private equity in fondsen. Uw voorkeur is leidend, maar de regel blijft: spreid uw belangen over alle taartpunten. Een goede vermogensbeheerder kan u daar uitstekend bij ondersteunen. Een goede beheerder beschikt over een vergunning om hierover te adviseren. Vraag daarom vooral of hij/zij daaraan voldoet. U wordt als belegger beschermd door de AFM en/of DNB. Blijf ook vooral kritisch indien u een brochure ontvangt met de mededeling ‘buiten toezicht van de AFM’. Het gaat dan om investeringen van meer dan € 100.000 waarbij u wordt geacht alle risico’s zelf te overzien.
Ik wens u veel rendement op uw vermogen. En voor de verdeling: doe het doordacht.


Edmond van der Arend (Arend & Markslag)
Arend & Markslag is een multi family office met 26 medewerkers. Ze zijn experts in het begeleiden en ondersteunen van vermogende particulieren en families op het personal holding-niveau. Werkzaamheden zijn onder andere het begeleiden van transacties in het investeringsbedrijf (bedrijven en onroerend goed), het representeren van de personal holding(s) op allerlei terreinen, het houden van procuratie, het verzorgen van rapportages, het voeren van de administratie en het geven van secretariële ondersteuning.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief