Bakkerij Brokking wint Oliebollentest 2014

 In Geen categorie

Zaterdagmorgen maakte het Algemeen Dagblad de winnaar van de AD Oliebollentest bekend: Bakker Brokking in IJsselstein. In het juryrapport staan niets dan lovende woorden: “Prachtige korst, hoog smaakgehalte. Absolute dooreter. Een geweldige prestatie.”

Sinds de bekendmaking loopt het storm bij de bakker. Om de drukte aan te kunnen, breidde de bakkerij uit met twee zogeheten baklijnen. Hierdoor kunnen de bakkers 80.000 oliebollen maken. Ook is al het personeel, inclusief oud-werknemers, opgetrommeld om alle klanten te kunnen voorzien van de versnapering.

Trots
Jeroen Brokking, vijfde generatie in het familiebedrijf, dat sinds 1859 bestaat, en zijn compagnon Patrick Roelofs zijn ontzettend trots op de 10 die ze binnensleepten voor hun oliebollen. Brokking spreekt van “de mooiste prijs die er voor een bakker te behalen is”. Sinds de bekendmaking staat de telefoon roodgloeiend, “Vrienden, collega’s, mensen die willen bestellen”, aldus Roelofs in het AD. “Je wordt geleefd deze dagen, maar het is fantastisch”, voegt Brokking eraan toe.

Uitreiking
Brokking en Roelofs worden gelauwerd door de hoofdredactie van het AD met een trofee, oorkonde voor aan de muur en een bos bloemen voor de titel ‘beste oliebol van 2014’. Bij de uitreiking is ook Rotterdammer Richard Visser aanwezig. Visser is negenvoudig kampioen en is elk jaar wel weer terug te vinden in de top drie van beste oliebollen. Dit jaar gaat Visser er vandoor met de derde prijs, “Ook wel eens leuk” volgens Visser. Tweede is De Verswinkel van Ruud en Chantal Gremmee uit Rossum. Door weersomstandigheden konden zij niet bij de uitreiking zijn.

Niveau steeds hoger
Volgens het testpanel van het AD wordt het niveau van de oliebollen steeds hoger. Zo scoorde tien jaar geleden zeventig procent van de oliebollenbakkers nog een onvoldoende, dit jaar haalde twee van de drie een voldoende. Een op de vijf onderzochte verkooppunten scoorde zelfs een acht of hoger. De AD Oliebollentest nam 159 verkooppunten onder de loep.

Recent Posts