‘Bank niet enige geldbron voor MKB’

 In Geen categorie

De tijd dat banken alleen maar het midden- en kleinbedrijf financieren, is voorbij. MKB’ers, waaronder veel familiebedrijven, moeten gewezen worden op andere geldbronnen voor hun ondernemingsfinanciering.

Volgens Minister Henk Kamp van Economische Zaken laten banken het de laatste tijd veelal afweten als MKB’ers om financiële hulp vragen. De kosten van banken zijn fors gestegen en het financieringsbedrag bij een bepaald kapitaal gedaald. MKB-financiering is een natuurlijke rol van banken en Kamp vindt dat je die dan ook kunt aanspreken op deze ontwikkeling.

Andere geldbronnen
“Het is voor ondernemers van belang te weten dat er meer geldbronnen zijn dan alleen de bank”, zegt Jan Wietsma, één van de initiatiefnemers van MKB-Kredietcoach – de organisatie die MKB’ers ondersteunt bij het krijgen en behouden van financiering. Er wordt volgens hem nog te vaak alleen maar naar banken gekeken voor een ondernemersfinanciering. Hierdoor missen de MKB’ers kansen.

Nieuwe online marktplaats
Terwijl Kamp het belangrijk vindt dat banken de MKB’ers weer meer gaan bijstaan, is niet iedereen het hiermee eens. Zo is er een nieuwe online marktplaats opgezet die de financiering voor MKB’ers gaat verzorgen. Het platform is gestart door Funding Circle Nederland en Credion. Ondernemingen die twee jaar bestaan kunnen hier een lening krijgen van tussen de 10.000 euro en 250.000 euro. De MKB’er moet binnen 48 uur weten of hij de financiering krijgt of niet.

Subsidie van 400 miljoen
Tijdens de crisis is duidelijk geworden dat de risico’s in het MKB zijn onderschat. De beperkte omvang van een onderneming uit het midden- en kleinbedrijf brengt altijd hoge risicoprofielen met zich mee. Dit is de reden dat de overheid subsidies verstrekt. Als de overheid deze rol niet op zich neemt, dan moeten de banken dit doen. In 2014 deed Kamp de belofte een subsidie van 400 miljoen euro voor MBK-financiers te verstrekken. Toch is er tot op heden nog geen euro daarvan bij het MKB beland.

Recommended Posts