Bavaria onderneemt actie tegen gif in bier

Lieshout – Bierbrouwer Bavaria wil dat boeren in de omgeving van de brouwerij minder bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken om te voorkomen dat er gif in het bier komt.

Het familiebedrijf wil vermijden dat er gif via het water in het bier terecht komt. Het grondwater is namelijk de bron van het water waar Bavaria zijn bier mee maakt.

Actie ondernemen
Bepaalde zouten in het water zijn als gevolg van overmatig gebruik van mest in de jaren vijftig en zestig aan het toenemen. Daarop besloot Bavaria meteen actie te ondernemen. “Door zo weinig mogelijk middelen te gebruiken, bereik je al winst”, zegt milieumanager van Bavaria, Marthijn Junggeburth tegen De Financiële Telegraaf.

Betrokkenen
Niet alleen Bavaria, maar ook de boeren in het gebied, het Waterschap Aa en Maas, en de provincie Noord-Brabant zijn bij de plannen betrokken. “We dringen erop aan alleen nog maar gericht te spuiten”, stelt Junggeburth. “En bijvoorbeeld andere middelen te gebruiken.” Bavaria denkt aan de komende generaties en wil nog vele jaren blijven brouwen. “Dat voedt de noodzaak om aan de kwaliteit van ons water te denken”, aldus Junggeburth.

Ter compensatie biedt familiebedrijf Bavaria zijn afvalwater aan de boeren, want mede door de grondwateronttrekking van de bierbrouwer verdroogt de landbouwgrond in Lieshout. Op dit moment krijgen de boeren daar nog een vergoeding voor.

[op de foto: Bavaria-directeur Peer Swinkels]

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief