Bedrijfsoverdracht familiebedrijf: wil je zeker zijn van een succesvolle overdracht?
Een bedrijfsoverdracht familiebedrijf is qua regelgeving niet heel anders dan een reguliere bedrijfsoverdracht. Toch kent het overdragen van een familiebedrijf een hoop extra uitdagingen. Als je opvolger een familielid is, heb je namelijk een ander soort band met elkaar. Emoties spelen een grotere rol dan wanneer de beoogde opvolger geen familielid is. Bovendien blijf je contact houden met je opvolger, ook na de overdracht van het bedrijf. Dit alles brengt verschillende valkuilen met zich mee. Wil je zeker zijn van een succesvolle bedrijfsoverdracht familiebedrijf? Wij geven je verschillende tips, zowel op financieel vlak als op emotioneel gebied.
We vinden de bedrijfsoverdracht familiebedrijf erg belangrijk
Binnen een familiebedrijf zijn de verhoudingen tot elkaar anders dan binnen een regulier bedrijf. Wellicht droom je er al jarenlang van om het stokje over te dragen. Vaak wordt er al van jongs af aan met de kinderen over een eventuele bedrijfsovername gesproken. Er zijn dus bepaalde verwachtingen naar elkaar. Belangrijk is om open naar elkaar te zijn en duidelijke afspraken te maken.
Houd er rekening mee dat de bedrijfsoverdracht ook impact kan hebben op overige familieleden. Belangrijk is om ook goed met hen te overleggen. Hoe denken zij over een overname door de beoogde opvolger? Is er geen sprake van jaloezie?
Waar houd je rekening mee bij de bedrijfsoverdracht?
Als je de bedrijfsoverdracht familiebedrijf bespreekt, is het belangrijk om verschillende zaken met elkaar te bespreken. Ga bijvoorbeeld na of de beoogde opvolger echt de ambitie heeft om het bedrijf voort te zetten. Belangrijk is bovendien om te beoordelen of je familielid wel over de juiste kwaliteiten beschikt. Is dat momenteel niet het geval, dan zul je moeten overwegen of de overdracht verstandig is. En hoe zit het met andere familieleden? Je wilt voorkomen dat er jaloezie ontstaat!
Houd er rekening mee dat je een bedrijfsoverdracht familiebedrijf goed moet voorbereiden. Het best kun je circa vijf jaar van tevoren beginnen om de beoogde opvolger klaar te stomen. Ga al voor die tijd met elkaar en met andere familieleden in gesprek.
Voorbeelden van zaken om te bespreken:
- Hoe zit het met de overige familieleden?
- Heeft de beoogde opvolger voldoende ervaring?
- Op welke manier zal de bedrijfsoverdracht plaatsvinden?
- Wanneer wordt het bedrijf overgedragen?
Wees open naar elkaar
Twijfel je of de beoogde opvolger over de juiste kwaliteiten beschikt? Weet je niet zeker of het familielid in kwestie het stokje wel wil overnemen? Bespreek dit eerlijk met elkaar. Indien iemand het bedrijf niet wil of kan overnemen, zijn er ook alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld aandelen schenken of je familieleden kunnen een andere rol in het bedrijf krijgen. Het is ook een optie om het bedrijf aan een externe partij te verkopen. Belangrijk is om te allen tijde eerlijk naar elkaar te blijven. Zo voorkom je conflicten binnen de familie.
Een gefaseerde bedrijfsoverdracht familiebedrijf
In veel gevallen kiest men voor een gefaseerde bedrijfsoverdracht familiebedrijf. Er wordt een duidelijke planning gemaakt van wanneer welke taken worden overgedragen. Zo hoeft de opvolger niet direct alles zelf te regelen. Er is ruimte om te leren en je kunt waar nodig nog helpen. Ook voor jou als ondernemer kan dit een prettige manier zijn om het stokje over te dragen. Zo hoef je het bedrijf namelijk niet in één keer volledig los te laten. Zeker als je het bedrijf jarenlang hebt opgebouwd, is dit een prettige gedachte.
Het belang van een familiestatuut
Belangrijk is om de afspraken omtrent de opvolging van het bedrijf goed vast te leggen. Dat doe je in een familiestatuut bij de notaris. In een familiestatuut komen verschillende onderwerpen aan bod, onder meer:
- De toekomstvisie en doelstellingen van het bedrijf;
- Gedragsregels en waarden;
- Eigendomsregeling en het zeggenschap;
- Jullie loopbanen in het bedrijf;
- Veranderingen in de bestuursstructuur;
- Vergoedingen en salarissen;
- De leiding van het bedrijf;
- Het overdrachtsproces.
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)
Bij een bedrijfsoverdracht familiebedrijf komt de opvolger in aanmerking voor de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). De opvolger betaalt dan aanzienlijk minder belasting over de waarde van het bedrijf. Hier zitten wel bepaalde regels aan verbonden. Zo moet je minstens 5 jaar eigenaar zijn geweest. Bovendien moet je opvolger de bedrijfsactiviteiten minstens 5 jaar voortzetten.
Om gebruik te maken van deze regeling, kun je het best advies inwinnen bij een specialist. Zo weet je zeker dat de overdracht zo gunstig mogelijk is voor de opvolger.
Conflicten voorkomen en vermijden
Door goede afspraken te maken over de bedrijfsoverdracht familiebedrijf, vermijd je conflicten. Desondanks kunnen er soms toch conflicten ontstaan. In dit geval kun je besluiten om een mediator in te huren. Dit is een specialist die bij conflicten kan bemiddelen. Zo streven jullie samen naar een oplossing die voor iedereen werkt. Hopelijk zijn de conflicten zo snel verleden tijd.
Bekijk onze artikelen met het thema bedrijfsoverdracht!
Op Fambizz.nl publiceren we regelmatig verhalen met het thema bedrijfsoverdracht. Wil jij meer weten over dit onderwerp? Houd ons platform dan in de gaten of maak gebruik van de zoekfunctie. Ook voor alle andere onderwerpen met betrekking tot familiebedrijven, ben je bij ons aan het juiste adres!
Wil je adverteren via Fambizz, een partnership aangaan of heb je als familiebedrijf een goed verhaal te vertellen? Dan horen we graag van je!