• Oudste zoon vaak gezien als bedrijfsopvolger binnen agrarische familiebedrijf

  Oudste zoon vaak gezien als bedrijfsopvolger binnen agrarische familiebedrijf

  Uit onderzoek van Hogeschool Windesheim Zwolle, in samenwerking met Aeres Hogeschool in Dronten, blijkt dat vaak de eerstgeboren jongen de opvolger van het agrarisch familiebedrijf wordt. Uit de data, verzameld door middel van een enquête onder 361 Aeres-studenten, die vaak thuis een agrarisch bedrijf hebben, komt naar voren dat leeftijd en geslacht de belangrijkste criteria […]Meer lezen »
 • De Fambizz Legal Top 30: alle kantoren op een rij

  De Fambizz Legal Top 30: alle kantoren op een rij

  Het familiebedrijfsleven heeft een geheel eigen dynamiek, met vraagstukken die daar weer op aansluiten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de opvolging: vind je die binnen de familie, of komt er een extern persoon aan het roer te staan? Maar ook vragen rondom de samenstelling van het toezichthoudend orgaan en kwesties rondom privacy leven bij uitstek […]Meer lezen »
 • Fort Advocaten: specialisten in bedrijfsopvolging en -overdracht

  Fort Advocaten: specialisten in bedrijfsopvolging en -overdracht

  Met een klantenportfolio waar veel familiebedrijven tussen zitten, kennen de advocaten en partners van Fort Advocaten de dynamiek binnen het door families aangestuurde groot-mkb als geen ander. We praten met expert Terry Steffens van FORT Advocaten over vraagstukken die spelen rondom bedrijfsopvolging en -overdracht. “Het leukst vind ik om de hele levenscyclus van een bedrijf […]Meer lezen »
 • Wintertaling Advocaten & Notarissen: Toezicht: interessant én essentieel

  Wintertaling Advocaten & Notarissen: Toezicht: interessant én essentieel

  Toezicht binnen familiebedrijven heeft een geheel eigen dynamiek. Het formaliseren ervan is een specialiteit van Marein Smits, advocaat bij Wintertaling Advocaten & Notarissen te Amsterdam. In haar ogen schept de alom bekende keukentafel wel een sympathiek beeld, maar wanneer een geschil ontstaat, heeft het familiebedrijf niets om op terug te grijpen. We spraken Smits, over […]Meer lezen »
 • Nysingh advocaten-notarissen: prangende vraagstukken binnen familiebedrijven

  Nysingh advocaten-notarissen: prangende vraagstukken binnen familiebedrijven

  Angelique Hommes-Kuijer is notaris bij Nysingh advocaten-notarissen uit Apeldoorn en gespecialiseerd in vraagstukken die specifiek spelen binnen familiebedrijven. Ze merkt dat er verschillende onderwerpen zijn die momenteel hoog op de agenda staan bij familiebedrijven. Onder meer het UBO-register houdt de gemoederen flink bezig. “Je kunt binnen dit thema écht iets betekenen voor familiebedrijven.”Meer lezen »
 • BOR: uw familiebedrijf fiscaal vriendelijk overdragen

  BOR: uw familiebedrijf fiscaal vriendelijk overdragen

  Het liefst wilt u het familiebedrijf met zo min mogelijk fiscaal-nadelige gevolgen overdragen aan de volgende generatie. Vanuit dat fiscale oogpunt is de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) een van uw belangrijkste vertrekpunten bij een bedrijfsoverdracht. Deze regeling is niet alleen zeer bepalend voor uw eigen (financiële) positie, maar zeker ook voor de continuïteit van het bedrijf dat […]Meer lezen »
 • Bedrijf overnemen van ouders: van opvolger tot leider

  Bedrijf overnemen van ouders: van opvolger tot leider

  Misschien klinkt het nog ver weg, maar vroeg of laat sta je voor de keuze: neem je het familiebedrijf over? Een keuze met verstrekkende gevolgen voor potentiële opvolgers, want vader of moeder ‘treedt af’ en de volgende generatie komt aan het roer. Vaak ook een lastige keuze, want waar hebben we het over? Zijn er […]Meer lezen »
 • “Op basis van familiewaarden kun je een route blijven volgen”

  “Op basis van familiewaarden kun je een route blijven volgen”

  Familiewaarden zijn lastig te bevatten voor veel familiebedrijven en worden daarom maar zelden uitgebreid behandeld. Terwijl deze waarden hét bindmiddel zijn binnen de organisatie en de familie. Mede vanwege haar eigen ervaringen als certificaathouder binnen familiebedrijf Westland Kaas B.V. besloot Desirée Westland zich op het onderwerp ‘familiewaarden’ te storten. Met een bekroond onderzoek tot gevolg.Meer lezen »
 • Familiebedrijvenprofessor Matser bij BNR Nieuwsradio over nieuwe onderzoekspublicatie

  Familiebedrijvenprofessor Matser bij BNR Nieuwsradio over nieuwe onderzoekspublicatie

  Ilse Matser, lector Familiebedrijven aan de Hogeschool Windesheim, was onlangs te gast bij BNR Nieuwsradio. Ze legde uit welke cultuurverschillen er zijn tussen beursgenoteerde ondernemingen en authentieke familiebedrijven. Hierbij putte ze uit haar nieuwe onderzoekspublicatie ‘De Overijsselse Mittelstand – Over parels van familiebedrijven’.Meer lezen »
 • Instappen in het familiebedrijf: zes prangende vragen voor ‘de volgende generatie’

  Instappen in het familiebedrijf: zes prangende vragen voor ‘de volgende generatie’

  Instappen in het familiebedrijf is een serieuze beslissing. Als ‘kind van’ heb je allerlei vragen: Wat houdt het in? Zou ik het kunnen? En wil ik het écht? Opvolgers in het familiebedrijf: zijn jullie klaar voor de start? Krijg meer duidelijkheid aan de hand van de onderstaande zes vragen.Meer lezen »
 • Zo overleeft jouw familiebedrijf een generatiewisseling

  Zo overleeft jouw familiebedrijf een generatiewisseling

  Een andere tijd, een nieuwe generatie. Je zult op een andere manier leidinggeven dan je voorganger. Maar hoe blijf je jezelf, terwijl je tegelijkertijd wilt dat jouw medewerkers jou zien als de nieuwe directeur waar ze zaken van aannemen? Een gastblog van Liane de Ruijter, adviseur, trainer en coach bij adviesbureau FamilieZaken.Meer lezen »
 • LuxeTenten zet internationale groeiambitie kracht bij

  LuxeTenten zet internationale groeiambitie kracht bij

  LuxeTenten, Europees marktleider in het ontwerpen en produceren van glampingtenten en safarilodges, heeft per direct branchegenoot GlampingLodges overgenomen. De overname past in de ambitie om wereldwijd marktleider te worden. Het Doetinchemse GlampingLodges is onderdeel van de Sunshine Group en bekend van  icon-merken op het gebied van kamperen, zoals Dorema, Alpenkreuzer en De Waard. In omzet […]Meer lezen »
 • “Een RvC? Niet nodig, ik heb mijn broer en zus”

  “Een RvC? Niet nodig, ik heb mijn broer en zus”

  De Duitse windmolens doemen al op aan de horizon als je de snelweg verlaat om het Twentse De Lutte in te rijden. In dit groene en glooiende landschap ligt landhuishotel De Bloemenbeek. Niet alleen in de regio bekend, maar ook ver buiten Twente heeft het hotel naam gemaakt. En dat komt niet alleen door de […]Meer lezen »
 • Wat interim executives kunnen betekenen voor familiebedrijven

  Wat interim executives kunnen betekenen voor familiebedrijven

  Steeds meer familiebedrijven zien de noodzaak in van een interim executive. Ook verschillende onderzoeken tonen aan dat een interim CEO, CFO of COO een positief effect heeft op de winst. Een zienswijze van buitenaf voorkomt immers ‘blinde vlekken’. Het is daarbij raadzaam om het niveau van de interim executive ‘op de groei’ te selecteren en […]Meer lezen »
 • Het familiebedrijf centraal bij EenVandaag

  Het familiebedrijf centraal bij EenVandaag

  De Nederlandse publieke omroep besteedt eind juli en begin augustus 2019 ruimschoots aandacht aan het fenomeen familiebedrijven. Uiteenlopende onderwerpen komen voorbij: van bedrijfsopvolging tot vrouwen binnen het familiebedrijf. De bijbehorende interessante – en vermakelijke – reportages bieden daarnaast een inkijkje bij verschillende Nederlandse bedrijven waar families aan het roer staan.Meer lezen »
 • De Groot Installatiegroep versterkt positie in de markt met overname activiteiten familiebedrijf Elektravon

  De Groot Installatiegroep versterkt positie in de markt met overname activiteiten familiebedrijf Elektravon

  De Groot Installatiegroep vergroot zijn positie in de Nederlandse installatiebranche dankzij de overname  van de activiteiten van Elektravon met vestigingen in Naaldwijk en Breda. De 160 medewerkers van het bedrijf worden toegevoegd aan het team van De Groot Installatiegroep. Door deze overname versterkt De Groot Installatiegroep haar positie als één van de grootste installatiebedrijven in […]Meer lezen »
 • Standard Investment neemt belang in Hollandia

  Standard Investment neemt belang in Hollandia

  Hollandia Holding is voornemens 50% van de bedrijfsonderdelen Hollandia Structures, Hollandia Infra, Hollandia Services, Everest Industriële Montage en Hollandia UK te verkopen aan investeringsmaatschappij Standard Investment. Hollandia is een van Nederlands meest toonaangevende partijen op het gebied van staal- en werktuigbouw in de segmenten infra, onderhoud, petrochemie, hoogbouw en utiliteitsbouw. De onderdelen Hollandia Engineering en […]Meer lezen »
 • Blokker neemt afscheid van De Marskramer

  Blokker neemt afscheid van De Marskramer

  Franchise- en groothandelsorganisatie Marskramer, waar de winkelketens De Marskramer, Prima, Novy en Toys2Play onder vallen, gaat van voormalig familiebedrijf Blokker over in de handen van familiebedrijf Audax Groep.Meer lezen »
 • Sissy-Boy wordt overgenomen door familiebedrijf Termeer Group

  Sissy-Boy wordt overgenomen door familiebedrijf Termeer Group

  Terwijl de familie Blokker een winkelketen kwijtraakt, maakte een ander familiebedrijf zaterdag bekend dat zij het failliete Sissy-Boy overnemen. Op deze manier probeert Termeer Group, waar nog enkele andere grote merknamen onder vallen, de eigen positie in het modelandschap verder te versterken.Meer lezen »
 • Lely wint Familiebedrijven Award 2019!

  Lely wint Familiebedrijven Award 2019!

  Ieder jaar reikt de Stichting Familie Onderneming, onder aanvoering van oprichter John Fentener van Vlissingen, de Familiebedrijven Award 2019 uit. Dit jaar is die prijs voor Lely, automatiseerder in de veehouderij.Meer lezen »
 • Drie finalisten Familiebedrijven Award 2019 uitgelicht

  Drie finalisten Familiebedrijven Award 2019 uitgelicht

  Woensdag 10 april is het tijd voor de finale van de Familiebedrijven Award 2019. Wie zijn de finalisten en hoe hebben ze het zover weten te schoppen? Een profielschets van Koppert Biological Systems, Lely en Otolift Trapliften.Meer lezen »
 • Accountant ontpopt zich steeds vaker als strategisch business partner voor MKB-familiebedrijf

  Accountant ontpopt zich steeds vaker als strategisch business partner voor MKB-familiebedrijf

  De rol van de accountant is aan het verschuiven. Naast het controleren van de cijfers, is de accountant – zeker bij kleinere familiebedrijven – steeds vaker een mentor en adviseur voor de directeur-eigenaar. Hogeschool Windesheim onderzoekt deze ontwikkeling. “Het is belangrijk dat beide partijen elkaars taal leren spreken”, zegt onderzoekster Elina Bos.Meer lezen »
 • Topman Blokker en Big Bazar neemt bedrijven over van familie

  Topman Blokker en Big Bazar neemt bedrijven over van familie

  Michiel Witteveen, momenteel nog CEO van Blokker Holding, neemt honderd procent van de aandelen over van de familie Blokker. Naast de oranje Blokker-filialen wordt Witteveen daarmee ook eigenaar van discountketen Big Bazar en franchiseketen Marskramer, laat het bedrijf weten in een persbericht.Meer lezen »
 • Familiebedrijf Heerlijkehuisjes.nl aan het woord

  Familiebedrijf Heerlijkehuisjes.nl aan het woord

  Het Nederlandse familiebedrijf Heerlijkehuisjes.nl heeft de wind flink in de zeilen. Dit resulteerde eerder al in verschillende FD Gazellen Awards, voor snelgroeiende en ambitieuze organisaties in Nederland. Familiebedrijven.tv ging langs bij het bedrijf uit Steenwijk, om bij te praten met de tweede generatie van de familie Dekker. Heerlijkehuisjes.nl is een online verhuurbedrijf van vakantiehuisjes en […]Meer lezen »
 • Bavaria 300 jaar en koningin Maxima komt dat vieren

  Bavaria 300 jaar en koningin Maxima komt dat vieren

  De Lieshoutse brouwerij Bavaria (met als moederbedrijf Swinkels Family Brewers) is inmiddels al aan de zevende generatie van de familie Swinkels toe! Deze week bestaat de Brabantse bierbrouwer 300 jaar en daar besteden bedrijf en regio veel aandacht aan. Donderdag 28 maart wordt het jubileumjaar officieel afgetrapt met een bezoek van koningin Maxima.Meer lezen »
 • INNOO: De twijfelende opvolger

  INNOO: De twijfelende opvolger

  De senior professionals van INNOO komen uiteenlopende bedrijfsvraagstukken tegen. Binnen familiebedrijven gaat dit bijvoorbeeld om de twijfelende opvolger. Hoe gaan opvolger en voorganger daarmee om?Meer lezen »
 • Familiebedrijf De Waal jubileert

  Familiebedrijf De Waal jubileert

  Dit jaar is het alweer tachtig jaar geleden dat Ko de Waal zijn machinefabriek in Werkendam begon. In de jaren ‘30 werden zogenoemde zijschroef-installaties gemaakt. Het was de tijd van de vrachtzeilvaart en zonder wind kon er zo toch gevaren worden. Met een kleine diesel aan dek en een haakse overbrenging liet men een schroefasje […]Meer lezen »
 • Iedereen wil met kerst met de familie gezellig om tafel zitten! – Gastblog

  Iedereen wil met kerst met de familie gezellig om tafel zitten! – Gastblog

  Veel bedrijven zijn familiebedrijven (69%). Sommige bestaan al generaties lang. De ene generatie stopt, de volgende stapt in. Klinkt eenvoudig, maar zo makkelijk gaat het vaak niet. Carola en Liane de Ruijter begeleiden ‘overdragers’ en ‘opvolgers’ met hun bedrijf Succesvolle Opvolging.Meer lezen »
 • Het gaat goed met familiebedrijven, telgen moeten zich echter bewijzen

  Het gaat goed met familiebedrijven, telgen moeten zich echter bewijzen

  Het imago van het familiebedrijf in Nederland is in de afgelopen decennia sterk verbeterd. Familiebedrijven worden gezien als betrouwbaar, innovatief en op de lange termijn gericht. Niet alleen in Nederland kijken we op tegen familiebedrijven, internationaal is het imago van familiebedrijven ook sterk. Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Edelman. Voor het grootschalige […]Meer lezen »
 • Is uw bedrijf voorbereid op de toekomst? Doe de scan!

  Is uw bedrijf voorbereid op de toekomst? Doe de scan!

  Het zit in het DNA van familiebedrijven: vooruitkijken. Maar in hoeverre bent u voorbereid op de toekomst? Bent u klaar voor de overdracht? Is het financiële plaatje op orde? En is de manier waarop uw bedrijf zich profileert en marketing bedrijft eigenlijk nog wel van deze tijd? Meer lezen »
 • Twee internationale onderzoeken onder familiebedrijven

  Twee internationale onderzoeken onder familiebedrijven

  Familiebedrijven zijn steeds vaker het onderwerp van gesprek. Dit blijkt ook uit het feit dat er eind mei twee internationale onderzoeken met betrekking tot familiebedrijven zijn gepresenteerd. Allereerst een onderzoek van Deloitte onder de volgende generatie dga’s van familiebedrijven in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Zij interviewde 268 erfopvolgers over hun kijk op disruptie binnen […]Meer lezen »
 • Hoge erfbelasting treft Nederlandse ondernemers

  Hoge erfbelasting treft Nederlandse ondernemers

  De Nederlandse erfbelasting zit ondernemers in Nederlandse familiebedrijven vaak in de weg.Meer lezen »
 • Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden (UBO) ter consultatie voorgelegd

  Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden (UBO) ter consultatie voorgelegd

  Vrijdag 31 maart is het concept wetsvoorstel Implementatie registratie uiteindelijk belanghebbenden…Meer lezen »
 • ‘Voortzetting familiebedrijf biedt kansen’

  ‘Voortzetting familiebedrijf biedt kansen’

  Veel Nederlandse bedrijven wisselen binnen twee jaar van eigenaar of verdwijnen zelfs helemaal. Uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson onder ruim 400 directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) blijkt dat bijna twee op de tien van hen uiterlijk begin 2019 afstand willen doen van hun bedrijf. De helft van deze bedrijven wordt door de huidige dga verkocht of geschonken […]Meer lezen »
 • Gefaseerde overdracht aan (externe) opvolger

  Gefaseerde overdracht aan (externe) opvolger

  Opvolging van het familiebedrijf blijft een heikel punt. Jonge ondernemers kiezen vaak voor familieleden, terwijl oudere eigenaren steeds meer open staan voor opvolgers buiten de familie. Volgens de constructie die participatiemaatschappij MKB Fonds aanhoudt, gebeurt de overdracht in twee stappen. Eerst stapt een participatiemaatschappij voor vijftig procent in. Vervolgens kan die na vijf jaar weer […]Meer lezen »
 • “Ook groeiscenario’s brengen risico’s met zich mee”

  “Ook groeiscenario’s brengen risico’s met zich mee”

  Waar het jarenlang ging over omgaan met de crisis, is (snelle) groei nu een thema dat speelt onder familiebedrijven. Groei is doorgaans positief, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Zowel daar waar het gaat om management als op het gebied van waardering en aandeelhoudersstructuur.Meer lezen »
 • Voorstel wetswijziging BOR: de voors en tegens

  Voorstel wetswijziging BOR: de voors en tegens

  Het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën verdient volgens sommigen geen schoonheidsprijs. Toch zijn er ook voorstanders. Fambizz zette beide kampen tegenover elkaar.Meer lezen »
 • Geplaagd familiebedrijf Struik Foods krijgt nieuwe ceo

  Geplaagd familiebedrijf Struik Foods krijgt nieuwe ceo

  Het geplaagde familiebedrijf Struik Foods Europe krijgt een nieuwe topman. Per 1 februari 2017 treedt Eric Schut, afkomstig van zuivelconcern FrieslandCampina, aan als ceo. Hij is daarmee de opvolger van de zittende bestuurder Hans Ernest.Meer lezen »
 • “De overname heeft nooit als een verplichting gevoeld”

  “De overname heeft nooit als een verplichting gevoeld”

  Sebastiaan Sanders (36) nam niet direct het bedrijf van zijn vader over; er werd eerst hulp ingeschakeld van een tijdelijke, externe directie. Toch groeide Leolux Designmeubelen uit tot een succesvolle organisatie met 350 medewerkers op de loonlijst.Meer lezen »
 • Gros familiebedrijven overleeft niet na overdracht

  Gros familiebedrijven overleeft niet na overdracht

  Het gaat niet goed met de familiale overdrachten in ons land. Maar drie op de tien familiebedrijven blijft overeind staan na de eerste overdracht op een nieuwe generatie.Meer lezen »