• INNOO: De twijfelende opvolger

  INNOO: De twijfelende opvolger

  De senior professionals van INNOO komen uiteenlopende bedrijfsvraagstukken tegen. Binnen familiebedrijven gaat dit bijvoorbeeld om de twijfelende opvolger. Hoe gaan opvolger en voorganger daarmee om?Meer lezen »
 • Familiebedrijf De Waal jubileert

  Familiebedrijf De Waal jubileert

  Dit jaar is het alweer tachtig jaar geleden dat Ko de Waal zijn machinefabriek in Werkendam begon. In de jaren ‘30 werden zogenoemde zijschroef-installaties gemaakt. Het was de tijd van de vrachtzeilvaart en zonder wind kon er zo toch gevaren worden. Met een kleine diesel aan dek en een haakse overbrenging liet men een schroefasje […]Meer lezen »
 • Iedereen wil met kerst met de familie gezellig om tafel zitten! – Gastblog

  Iedereen wil met kerst met de familie gezellig om tafel zitten! – Gastblog

  Veel bedrijven zijn familiebedrijven (69%). Sommige bestaan al generaties lang. De ene generatie stopt, de volgende stapt in. Klinkt eenvoudig, maar zo makkelijk gaat het vaak niet. Carola en Liane de Ruijter begeleiden ‘overdragers’ en ‘opvolgers’ met hun bedrijf Succesvolle Opvolging.Meer lezen »
 • Het gaat goed met familiebedrijven, telgen moeten zich echter bewijzen

  Het gaat goed met familiebedrijven, telgen moeten zich echter bewijzen

  Het imago van het familiebedrijf in Nederland is in de afgelopen decennia sterk verbeterd. Familiebedrijven worden gezien als betrouwbaar, innovatief en op de lange termijn gericht. Niet alleen in Nederland kijken we op tegen familiebedrijven, internationaal is het imago van familiebedrijven ook sterk. Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Edelman. Voor het grootschalige […]Meer lezen »
 • Is uw bedrijf voorbereid op de toekomst? Doe de scan!

  Is uw bedrijf voorbereid op de toekomst? Doe de scan!

  Het zit in het DNA van familiebedrijven: vooruitkijken. Maar in hoeverre bent u voorbereid op de toekomst? Bent u klaar voor de overdracht? Is het financiële plaatje op orde? En is de manier waarop uw bedrijf zich profileert en marketing bedrijft eigenlijk nog wel van deze tijd? Meer lezen »
 • Twee internationale onderzoeken onder familiebedrijven

  Twee internationale onderzoeken onder familiebedrijven

  Familiebedrijven zijn steeds vaker het onderwerp van gesprek. Dit blijkt ook uit het feit dat er eind mei twee internationale onderzoeken met betrekking tot familiebedrijven zijn gepresenteerd. Allereerst een onderzoek van Deloitte onder de volgende generatie dga’s van familiebedrijven in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Zij interviewde 268 erfopvolgers over hun kijk op disruptie binnen […]Meer lezen »
 • Hoge erfbelasting treft Nederlandse ondernemers

  Hoge erfbelasting treft Nederlandse ondernemers

  De Nederlandse erfbelasting zit ondernemers in Nederlandse familiebedrijven vaak in de weg.Meer lezen »
 • Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden (UBO) ter consultatie voorgelegd

  Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden (UBO) ter consultatie voorgelegd

  Vrijdag 31 maart is het concept wetsvoorstel Implementatie registratie uiteindelijk belanghebbenden…Meer lezen »
 • ‘Voortzetting familiebedrijf biedt kansen’

  ‘Voortzetting familiebedrijf biedt kansen’

  Veel Nederlandse bedrijven wisselen binnen twee jaar van eigenaar of verdwijnen zelfs helemaal. Uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson onder ruim 400 directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) blijkt dat bijna twee op de tien van hen uiterlijk begin 2019 afstand willen doen van hun bedrijf. De helft van deze bedrijven wordt door de huidige dga verkocht of geschonken […]Meer lezen »
 • Gefaseerde overdracht aan (externe) opvolger

  Gefaseerde overdracht aan (externe) opvolger

  Opvolging van het familiebedrijf blijft een heikel punt. Jonge ondernemers kiezen vaak voor familieleden, terwijl oudere eigenaren steeds meer open staan voor opvolgers buiten de familie. Volgens de constructie die participatiemaatschappij MKB Fonds aanhoudt, gebeurt de overdracht in twee stappen. Eerst stapt een participatiemaatschappij voor vijftig procent in. Vervolgens kan die na vijf jaar weer […]Meer lezen »
 • “Ook groeiscenario’s brengen risico’s met zich mee”

  “Ook groeiscenario’s brengen risico’s met zich mee”

  Waar het jarenlang ging over omgaan met de crisis, is (snelle) groei nu een thema dat speelt onder familiebedrijven. Groei is doorgaans positief, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Zowel daar waar het gaat om management als op het gebied van waardering en aandeelhoudersstructuur.Meer lezen »
 • Voorstel wetswijziging BOR: de voors en tegens

  Voorstel wetswijziging BOR: de voors en tegens

  Het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën verdient volgens sommigen geen schoonheidsprijs. Toch zijn er ook voorstanders. Fambizz zette beide kampen tegenover elkaar.Meer lezen »
 • Geplaagd familiebedrijf Struik Foods krijgt nieuwe ceo

  Geplaagd familiebedrijf Struik Foods krijgt nieuwe ceo

  Het geplaagde familiebedrijf Struik Foods Europe krijgt een nieuwe topman. Per 1 februari 2017 treedt Eric Schut, afkomstig van zuivelconcern FrieslandCampina, aan als ceo. Hij is daarmee de opvolger van de zittende bestuurder Hans Ernest.Meer lezen »
 • “De overname heeft nooit als een verplichting gevoeld”

  “De overname heeft nooit als een verplichting gevoeld”

  Sebastiaan Sanders (36) nam niet direct het bedrijf van zijn vader over; er werd eerst hulp ingeschakeld van een tijdelijke, externe directie. Toch groeide Leolux Designmeubelen uit tot een succesvolle organisatie met 350 medewerkers op de loonlijst.Meer lezen »
 • Gros familiebedrijven overleeft niet na overdracht

  Gros familiebedrijven overleeft niet na overdracht

  Het gaat niet goed met de familiale overdrachten in ons land. Maar drie op de tien familiebedrijven blijft overeind staan na de eerste overdracht op een nieuwe generatie.Meer lezen »
 • BDO organiseert congres voor Nederlandse familiebedrijven

  BDO organiseert congres voor Nederlandse familiebedrijven

  Op maandag 31 oktober vindt het BDO Familiebedrijvencongres plaats. Op dit evenement zullen de belangrijkste trends en ontwikkelingen van familiebedrijven in Nederland centraal staan, in de vorm van presentaties, masterclasses en expertsessies.Meer lezen »
 • Familiebedrijf VDL Groep wint grote opdracht BMW Group

  Familiebedrijf VDL Groep wint grote opdracht BMW Group

  VDL Nedcar, onderdeel van de VDL Groep, gaat aan de slag voor BMW Group met de productie van de MINI Countryman. Eerder produceerde de fabriek in Born al de MINI driedeurs en de MINI Cabrio. In de toekomst zal bij VDL Nedcar ook een Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV)-versie van de MINI Countryman uit de […]Meer lezen »
 • Overdracht familiebedrijf duurder door voorstel wetswijziging Wiebes

  Overdracht familiebedrijf duurder door voorstel wetswijziging Wiebes

  De overdracht van familiebedrijven aan de volgende generatie kan flink duurder worden als een voorstel voor wetswijziging door staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wordt goedgekeurd. Het gaat om familievennootschappen die niet volledig eigenaar zijn van de bedrijven waarin zij ondernemen. Bij schenking of vererving zouden de nieuwe eigenaren daardoor veel meer belasting gaan betalen.Meer lezen »
 • Chinese familie koopt groot deel Duits familiebedrijf

  Chinese familie koopt groot deel Duits familiebedrijf

  Afval- en recyclingbedrijf Alba krijgt een kapitaalinjectie uit China. Dat schrijft het Financieele Dagblad. De Chinese familie Deng krijgt zestig procent van de activiteiten in China en Duitsland in handen. De familie Deng is eigenaar van milieutechnologiebedrijf Chengdu Techcent Environment. Het Berlijnse familiebedrijf Alba doet al twintig jaar zaken in China. Ook in Nederland is […]Meer lezen »
 • Geen controle in België op gratis schenking familiebedrijf

  Geen controle in België op gratis schenking familiebedrijf

  Tot nu zijn er geen Belgische instanties die controleren of gratis overgedragen familiebedrijven de activiteiten wel daadwerkelijk voortzetten gedurende drie jaar. Dat zegt Bart Tommelein, Vlaamse minister van Begroting. Meer lezen »
 • PWC publiceert vervolgonderzoek naar UBO-register

  PWC publiceert vervolgonderzoek naar UBO-register

  PWC deed al eerder dit jaar onderzoek naar het vermaarde UBO-register. In een nieuwe publicatie draagt het accountants- en belastingadviseursbedrijf opnieuw bij aan de discussie over deze nieuwe regelgeving die ook aandeelhouders van familiebedrijven zal treffen. Meer lezen »
 • EU-regelgeving benadeelt Italiaanse familiebedrijven

  EU-regelgeving benadeelt Italiaanse familiebedrijven

  Bijna alle strandtenten in Italië zijn familiebedrijfjes. Maar je onderneming doorgeven aan je kinderen kan in het land niet zomaar meer. De EU eist namelijk dat Italië het vergunningssysteem voor strandtenthouders liberaliseert. Dit betekent openbare aanbestedingen.Meer lezen »
 • Het recept voor succesvolle opvolging

  Het recept voor succesvolle opvolging

  Opvolging binnen familiebedrijven is een delicaat proces en gaat gepaard met een hoop emoties. De oudere generatie vertrekt en moet het roer loslaten en de nieuwe generatie neemt over en moet het waar gaan maken.Meer lezen »
 • Investeringsbedrijf neemt meerderheidsbelang in familiebedrijf Kunst.nl

  Investeringsbedrijf neemt meerderheidsbelang in familiebedrijf Kunst.nl

  Karmijn Kapitaal investeert in (voormalig) familiebedrijf Kunst.nl, marktleider in zakelijke kunstverhuur. Hiervoor krijgt de investeerder een meerderheid van de aandelen in handen. Het doel van de investering is het creëren van verdere groei in de zakelijke markt, zowel autonoom als door middel van overnames. Daarnaast gaat het bedrijf zich meer toeleggen op kunst voor particulieren.Meer lezen »
 • “Overname kleine brouwerijen door grote spelers jammer”

  “Overname kleine brouwerijen door grote spelers jammer”

   “Door overname gaat er een stuk traditie verloren.” Dat zegt Harry Meens, directeur van brouwerij Alfa uit Schinnen (Limburg). De ondernemer vindt het jammer dat steeds meer kleine bierbrouwerijen in handen komen van grote spelers.Meer lezen »
 • Vierde generatie aan het hoofd van Lego

  Vierde generatie aan het hoofd van Lego

  Lego is één van de bekendste bedrijven die door een familie wordt gerund. Nu is de tijd gekomen om het stokje door te geven aan de vierde generatie.Meer lezen »
 • Familiebedrijven staken snel gesprekken over overnames

  Familiebedrijven staken snel gesprekken over overnames

  Van alle ondernemers in een middenbedrijf heeft 38 procent de afgelopen jaren gesproken over een overname, maar kwam het uiteindelijk niet zover. Dat blijkt uit cijfers van Deloitte op basis van de Mid Market Monitor.Meer lezen »
 • Twee op drie familiebedrijven overleven overdracht niet

  Twee op drie familiebedrijven overleven overdracht niet

  De eerste generatiewisseling van familiebedrijven gaat in bijna zeven op de tien gevallen mis. Dat blijkt uit de studie Nieuw bloed, nieuwe koers. Het onderzoek is uitgevoerd door de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) in samenwerking met de Rabobank en BDO Accountants & Adviseurs.Meer lezen »
 • Bankier Drost nieuwe topman SHV

  Bankier Drost nieuwe topman SHV

  Voormalig bankier Jeroen Drost zal later dit jaar aan het roer staan van het grootste familiebedrijf van Nederland: SHV. Dit is de eerste keer dat een bankier de topman wordt van het conglomeraat van de familie Fentener van Vlissingen. Drost neemt het stokje over van Stephan Nanninga, die om persoonlijke redenen voortijdig stopt.Meer lezen »
 • VDL na 50 jaar over van vader op zoon

  VDL na 50 jaar over van vader op zoon

  Een spannende tijd voor één van de meest succesvolle familiebedrijven van Nederland. VDL, dat inmiddels op internationaal niveau handelt, wisselt na 50 jaar van hoofd: zoon Willem van der Leegte (34) volgt zijn vader (68) op als president-directeur.Meer lezen »
 • Zo maak je een bedrijfsopvolging tot een succes

  Zo maak je een bedrijfsopvolging tot een succes

  ‘Meeste familiebedrijven overleven generatiewisseling niet’, zo schreef Het Financieele Dagblad onlangs. Slechts 30 tot 35 procent van de ondernemingen overleeft de opvolging van de grondlegger door zijn kinderen. Minder dan vijf procent bestaat nog met de komst van de derde generatie. Bovendien daalt de winstgevendheid van het familiebedrijf schrikbarend snel na iedere opvolging. Hoe komt […]Meer lezen »
 • Groot deel familiebedrijven strandt bij opvolging

  Groot deel familiebedrijven strandt bij opvolging

  Van alle familiebedrijven overleeft slechts 30 tot 35 procent de generatiewisseling. Bij het switchen naar de derde generatie blijft minder dan vijf procent bestaan.Meer lezen »
 • Bedrijfsoverdracht anno 2016: hoe pak je het aan?

  Bedrijfsoverdracht anno 2016: hoe pak je het aan?

  Zo vanzelfsprekend als het vroeger was dat kinderen het bedrijf van hun ouders overnamen, zo onzeker is het overgeven van dat stokje nu. Hoe houd je je familiebedrijf aantrekkelijk voor bedrijfsovername?Meer lezen »
 • Jumbo neemt La Place over

  Jumbo neemt La Place over

  La Place, onderdeel van het failliete V&D, is gered. Familiebedrijf Jumbo neemt de restaurants van het concern over. En dat kan ook positief uitpakken voor de warenhuisketen zelf.Meer lezen »
 • De oudste familiebedrijven van Nederland: Vergeest Metaalbewerking

  De oudste familiebedrijven van Nederland: Vergeest Metaalbewerking

  Nyenrode Business School deed samen met Baker Tilly Berk onderzoek naar de oudste familiebedrijven van Nederland. In de lijst staat Vergeest Metaalbewerking op de elfde plaats.Meer lezen »
 • Tachtigduizend boerderijen gesloten

  Tachtigduizend boerderijen gesloten

  Het aantal bedrijven in de Nederlandse land- en tuinbouw, waaronder veel familiebedrijven, daalt in rap tempo. Tussen 1980 en dit jaar is het aantal bedrijven gedaald met ruim veertig procent.Meer lezen »
 • Familiebedrijven toonaangevend in koffie

  Familiebedrijven toonaangevend in koffie

  Een kopje koffie, bakkie pleur of bakkie troost: wij Nederlanders zijn er gek op. Vaak zijn het familiebedrijven die ervoor zorgen dat we ervan kunnen blijven genieten. Wie zijn deze bedrijven?Meer lezen »
 • ‘AFAS is een way of life’ – Hoe een bijzonder familiebedrijf bijzonder succesvol kan zijn

  ‘AFAS is een way of life’ – Hoe een bijzonder familiebedrijf bijzonder succesvol kan zijn

  ZZP’ers zijn er niet welkom, spijkerbroeken zelfs verboden en de trap nemen is verplicht. Binnen familiebedrijf AFAS Software heerst een cultuur waar sommigen het misschien benauwd van zouden krijgen. Toch werken er 350 dolgelukkige mensen bij de onderneming, die volgend jaar haar twintigste verjaardag viert en jaarlijks een miljoenenomzet draait. Juist díe combinatie van ongekend […]Meer lezen »
 • De oudste familiebedrijven van Nederland: Silvera International

  De oudste familiebedrijven van Nederland: Silvera International

  Nyenrode Business School deed samen met Baker Tilly Berk onderzoek naar de oudste familiebedrijven van Nederland. In die lijst staat Silvera International, groothandel in woningtextiel, op de zevende plek. Fambizz sprak met de jongste generatie van de familieonderneming over de opbouw van een groot familiebedrijf en de band van vader en zoon.Meer lezen »
 • De oudste familiebedrijven van Nederland (deel 4)

  De oudste familiebedrijven van Nederland (deel 4)

  Roozemond BV is een van de oudste familiebedrijven van Nederland.Meer lezen »