Bedrijfsovername: tips & trucs

 In Bedrijfsoverdracht

Het overdragen van een familiebedrijf kan een ingewikkelde (financiële) situatie zijn. Op welke manier is deze overname het best voor te bereiden?

Een overname financieel bewerkstelligen via een bancaire lening blijkt niet altijd de juiste optie volgens een artikel in het NRC Handelsblad. De huidige eigenaren dragen het familiebedrijf steeds vaker over op een creatieve manier. De krant publiceert vijf tips om de bedrijfsovername zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Niet wachten tot het overlijden van de eigenaar
Wacht niet te lang met het bespreekbaar maken van de toekomstige overname van het familiebedrijf. Dit kan leiden tot een confronterende situatie met een eigenaar die nog helemaal niet denkt aan een overname, maar zorgt er wel voor dat je tijdig afspraken kan maken over de bedrijfsoverdracht. Wanneer het te laat is en de eigenaar van het familiebedrijf overleden is, leidt dit gespreksonderwerp niet zelden tot (financiële) conflicten binnen de familie.

2. Reserve aanleggen voor belasting
Door structureel een bepaald bedrag opzij te leggen, sta je niet voor verrassingen wanneer de Belastingdienst de rekening presenteert voor de erf- en schenkbelasting. Uitstel van tien jaar voor het betalen van deze belasting biedt mogelijkheden om niet direct een grote reserve te hoeven aanleggen.

3. Opstellen van ondernemerstestament
Vrijwel iedere ondernemer vindt het belangrijk dat zijn bedrijf wordt voortgezet. Het opstellen van een ondernemerstestament zorgt ervoor dat bij het overlijden van de DGA de continuïteit van het familiebedrijf wordt gewaarborgd en dat de belangen van erfgenamen in acht worden genomen. In het ondernemerstestament bepaalt de eigenaar van het bedrijf op welke manier de aandelen worden verdeeld, voor welke waarde en beschrijft hij zijn visie op te toekomst van het bedrijf.

4. Eigendom vs. dagelijks bestuur
Zorg ervoor dat het duidelijk wordt wie welke rol binnen het familiebedrijf heeft. Wie krijgt het eigendom over het familiebedrijf en wie neemt de dagelijkse leiding over het bedrijf op zich? Dit zijn belangrijke zaken om met de familieleden tijdens het overnameproces te bespreken.

5. Financieringsconstructie
Laat je goed informeren over de financiële constructies die mogelijk zijn bij de overname van het bedrijf. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een achtergestelde lening bij de huidige eigenaar blijft deze partij (onbewust) betrokken bij het bedrijf, wat misschien niet wenselijk is. Bij een bancaire lening of andere constructie kunnen deze ongewenste omstandigheden mogelijk voorkomen worden.

 

Recommended Posts