Begroting 2013: meer kansen voor innovatie

Den Haag – “Het Europees systeem van octrooibescherming wordt mogelijk betaalbaar en sneller”, zo staat in de troonrede van 18 september. Goed nieuws voor innoverende familiebedrijven.

Als het Europees systeem van octrooibescherming betaalbaar wordt, prikkelt dat meer familiebedrijven om te investeren in nieuwe ontwikkelingen. “Op dit moment is het aanvragen van een octrooi in een ander land erg duur”, aldus Thomas Galestien, persvoorlichter van het Nederlands Octrooicentrum. Volgens hem zijn de aanvraagkosten van een octrooi in het buitenland een meervoud van een aanvraag in eigen land. Hierdoor zijn veel bedrijven terughoudend. Aanpassing op het gebied van Europese octrooibescherming is voor Nederlandse bedrijven dan ook erg interessant. Galestien: “Zo worden tijd, geld en energie die ondernemingen in een uitvinding steken, beschermd en kunnen anderen het niet kopiëren.”

Beleidsagenda
In de beleidsagenda van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) wordt ook aandacht aan bedrijfsinnovatie besteed. Voor onderzoek naar innovatie, producten en diensten is er het komende jaar 2,8 miljard euro beschikbaar; het bedrijfsleven draagt hier 1,8 miljard euro aan bij. Dit is vastgelegd in innovatiecontracten tussen kennisinstellingen en bedrijven in de negen topsectoren.

Het ministerie helpt daarnaast kleine bedrijven en starters die moeite hebben met het vinden van financiering. EL&I breidt het Innovatiefonds MKB+ uit en verhoogt het budget voor Borgstelling MKB-kredieten tot 1 miljard euro. Administratieve lasten worden volgend jaar ook verminderd. Onnodige regels en bureaucratie worden aangepakt, zodat ondernemers de ruimte krijgen te innoveren en te investeren.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief