Belangrijke zaken in het familiebedrijf [afl.2]

 In Bedrijfsoverdracht, Bestuur & Personeel

Generaties komen en gaan, maar de thema’s blijven voor iedereen hetzelfde. Hoe moet de nieuwe generatie in familiebedrijven omgaan met belangrijke thema’s als ondernemerschap, leiderschap, rentmeesterschap en waarden?

In het eerste deel van deze serie beschreven we hoe belangrijk ondernemerschap is in het bedrijfsleven. Minstens zo belangrijk is leiderschap en daar gaat deze aflevering over.

Leiderschap
Opvolger binnen een familiebedrijf zijn betekent dat je gezag moet opbouwen binnen het bedrijf, buiten het bedrijf en in de familie. Het opbouwen van gezag gaat samen met het opbouwen van geloofwaardigheid als opvolger. Het opbouwen van autoriteit en geloofwaardigheid is één van de grootste uitdagingen waar de volgende generatie voor staat. Het erven van een bedrijf en de familienaam betekent niet dat je daarmee ook automatisch competentie en kennis meekrijgt, of het vermogen om invloed op anderen uit te oefenen. Het overgrote deel van de aandeelhouders en medewerkers zal in eerste instantie een zeer kritische houding hebben ten aanzien van de beoogde opvolger(s).

De nieuwe generatie heeft vaak te maken met een moeizame startperiode, waarbij ze het gevoel hebben dat alles wat ze doen minutieus bekeken wordt. Het is daarom verstandig dat de volgende generatie eerst een externe carrière opbouwt, ver verwijderd van hun eigen familiebedrijf. “Maak je fouten ergens anders” is een goed advies. De capaciteit om authentiek leiderschap te hebben, kan niet worden geërfd. Om als een goed leider, die gezag over anderen heeft, te worden erkend zijn ervaring, competentie, bedachtzaamheid en sociale intelligentie vereist. En dat betekent gewoon heel hard werken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de redactie van overnamematch.nl.

Lees ook deel 1 en deel 3 van de serie artikelen over dit thema.

Recommended Posts