Belastingplan wekt onvrede onder werkgevers

Deventer – Werkgevers zijn ontevreden over het belastingplan van het kabinet. De accijnsverhoging en de verhoging van belasting op afval en leidingwater zijn de aanleiding voor de onvrede.

Het kabinet is voornemens de accijnzen en de belastingen op water en afval verhogen. Dit blijkt uit het belastingplan dat onderdeel uitmaakt van het begrotingsakkoord voor 2014.  Werkgevers in met name de metaal-, voedings- en chemische industrie, waar de nodige familiebedrijven actief in zijn, hebben bezwaar tegen deze belastingverhogingen. In een brief van werkgeversorganisatie VNO-NCW aan de Tweede Kamer blijkt dat sommige bedrijven in 2014 flink meer kunnen gaan betalen als het gaat om leidingwaterbelasting.

Leidingwaterbelasting
Onderdeel van het begrotingsakkoord 2014 is dat de belasting op leidingwater wordt verdubbeld. Bovendien vervalt de huidige maximumgrens van 300 kubieke meter, waardoor de lasten van bedrijven flink hoger uitvallen. Dankzij deze maximumgrens betaalden ondernemingen in 2013 tot maximaal 50 euro belasting over hun leidingwater. Voor volgend jaar kunnen bedrijven tot wel tien miljoen euro belast worden over het gebruik van leidingwater.

Herinvoering afvalbelasting
De afvalbelasting die per 1 januari 2012 is afgeschaft, keert  begin 2014 weer terug. Volgens VNO-NCW komt dit niet ten goede aan de beoogde vergroening van Nederland. Bedrijven betalen straks 51 euro per ton stortafval. In het buitenland wordt een dergelijke belasting niet geheven over stortafval. Een mogelijk gevolg van deze afvalbelasting is dat bedrijven hun recyclingproces verplaatsen naar het buitenland, aangezien er bij recycling altijd restafval vrijkomt dat gestort moet worden. Door verplaatsing van het recyclingproces naar het buitenland omzeilen bedrijven de Nederlandse afvalbelasting.

Detailhandel zwaar getroffen
Uit het begrotingsakkoord blijkt dat het kabinet niet afziet van de verhoging op alcoholhoudende producten, diesel en lpg en verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken. Hierdoor worden veel bedrijven in de detailhandel, waarin familiebedrijven sterk zijn vertegenwoordigd, benadeeld. Doordat de accijnzen in het buitenland vele malen lager zijn, is het volgens VNO-NCW veel aantrekkelijker voor de consument om bijvoorbeeld tabak, alcohol of lpg en diesel in het buitenland te kopen. De accijnsverhoging in Nederland zorgt er in ieder geval niet voor dat buitenlanders hier boodschappen komen doen. Aangezien de producten in hun eigen land structureel goedkoper zijn, kun je ze moeilijk ongelijk geven. De Tweede Kamer heeft vandaag overleg met staatssecretaris Frans Weekers van financiën over het belastingplan. De politieke partijen geven vandaag hun visie over het belastingplan. Weekers reageert volgende week op de visie van de politieke partijen. Weer een week later wordt gestemd over het belastingplan en zal blijken of de voorgestelde belastingverhogingen doorgang vinden.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief