Belastingvrijstelling bedrijfsopvolging in Duitsland onder druk

 In Bedrijfsoverdracht

Er hangen donkere wolken boven de Duitse familiebedrijvensector. Het Duitse Constitutionele Hof oordeelt deze maand over het herzien van de huidige regeling omtrent erfbelasting.

Momenteel kunnen familiebedrijven overgedragen worden aan de volgende generatie zonder dat daar erfbelasting bij komt kijken. De kinderen die het bedrijf over nemen worden daar namelijk van vrijgesteld. Mede dankzij deze uitzonderlijke regeling telt Duitsland enkele van de oudste en meest welvarende familiebedrijven ter wereld. Duitse bedrijfseigenaren vrezen dat aanpassing van deze regeling grote gevolgen kan hebben voor de Duitse economie.

Wetgeving
Het overdragen van een bedrijf aan een erfgenaam kan zowel voor als na de dood van de huidige eigenaar. Als het overgedragen bedrijf vervolgens zeven jaar in handen blijft van de opvolger hoeft er geen erfbelasting betaald te worden. Erfenissen die echter niet van zakelijke aard zijn, worden altijd belast met erfbelasting. Het overdragen aan een erfgenaam is iets dat voornamelijk voor familiebedrijven is weggelegd. Vandaar dat deze familiebedrijven een fiscaal voordeel hebben. Nergens ter wereld zijn er zoveel bedrijven in handen van families als in Duitsland. Maar liefst 92 procent van de Duitse bedrijven is een familiebedrijf.

Gevolgen
Het wegvallen van fiscale voordelen kan grote gevolgen hebben voor de Duitse familiebedrijven. Eerder dit jaar bleek uit een enquête van onderzoeksinstituut Ifo dat twee derde van deze bedrijven hun investeringen moeten gaan inperken als de wet wordt aangepast. Ook het ontslaan van personeel valt onder de mogelijke gevolgen, zegt de helft van de deelnemers aan deze enquête. Ondernemers die het overnameproces al hebben doorlopen zeggen in 43 procent van de gevallen dat zij met strengere regels hun bedrijf van de hand hadden moeten doen. Aan de andere kant is er een voordeel voor de Duitse overheid. Namelijk een groter aandeel van erfbelasting in de Duitse schatkist. Momenteel is dat 4,6 miljard, wat neerkomt op 1 procent van het totaal aan belastinginkomsten.

Recommended Posts