Beleggen in familiebedrijven blijkt succesvol

Beleggingen in beursgenoteerde familiebedrijven blijken erg succesvol. Hun weigering zich diep in de schulden te steken en langetermijnvisie maakt hen interessante beleggingsobjecten. 

Beursgenoteerde familiebedrijven vormen voor beleggers een goede beleggingscategorie, omdat deze bedrijven doorgaans erg succesvol zijn. Investeerders kijken vooral naar bedrijven waarin de familie een minderheidsbelang heeft, maar wel actief betrokken is. Deze bedrijven zijn namelijk gericht op de lange termijn en weigeren zich diep in de schulden te steken. Dat stellen Frans Jurgens en Lennart Smits (Juno Investment Partners) in de Telegraaf.

Randvoorwaarden
Jurgens en Smits beleggen in beursgenoteerde familiebedrijven en hebben met hun beleggingsstrategie sinds 2008 een rendement van bijna dertien procent behaald. “We zijn altijd op zoek naar familiebedrijven waarvan wij kunnen voorspellen hoe die de komende vijf tot tien jaar gaan groeien”, aldus Smits. Hierbij wordt uitgegaan van verschillende uitgangspunten. Zo moeten de familiebedrijven beschikken over een groot marktaandeel, een verdedigbaar concurrentievoordeel, een hoge winstmarge, een ruime vrije kasstroom, weinig vreemd vermogen en een stabiel management. Ook wordt een bedrijf interessanter als de oprichter nog aan het roer staat. Hij of zij beschikt namelijk over unieke kwaliteiten. Onzekerheid over diens opvolging is een reden om een aandeel te mijden.

Kleine beleggers
Ook voor kleine beleggers is er veel succes te behalen bij beursgenoteerde familiebedrijven. De beleggers adviseren om dan wel goed in te lezen in jaarverslagen en sterk te letten op het rendement op kapitaal en kasstromen. Het volgen van een presentatie van het management, eventueel door middel van een webinar, valt volgens hen ook aan te raden. Een laatste tip voor de belegger in familiebedrijven is om zich te verdiepen in het product dat het familiebedrijf verkoopt.

Niet-familiebedrijven
Bedrijven die geen familiebedrijf zijn maar hier wel veel van weg hebben zijn ook interessante beleggingsprojecten, stellen Jurgens en Smits. Dit geldt voor bedrijven waarin het personeel en het management de grootste aandeelhouders zijn en die met hun strategie en investeringen sterk gericht zijn op de lange termijn.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief