Belgische onderneming van het jaar is familiebedrijf Ardo

 In Homepage

Op Fambizz kijken we natuurlijk hoofdzakelijk naar de Nederlandse familiebedrijven, maar bij onze zuiderburen zijn er ook genoeg ondernemingen die binnen de familie blijven. Sterker nog: de Belgische onderneming van haar jaar 2018 is een (h)echt familiebedrijf! Wat doet winnaar Ardo eigenlijk?

Het West-Vlaamse Ardo is actief binnen de voedselbranche, meer specifiek die van de diepvriesgroenten en -fruit. Ruim een kwart van de diepvriesgroenten en -fruit die in Europa wordt geconsumeerd is afkomstig van het familiebedrijf uit Ardooie (nabij Roeselare). Denk hierbij aan diepvriesgroenten die vanuit het vriesvak direct in de wok terechtkomen, maar ook aan soepgroenten, kruiden en houdbare groenten om bijvoorbeeld in de verzorgingstehuizen opnieuw te verwerken. Ardo verzorgt de diepvriesgroenten van de huismerken van grote Europese supermarkten, waaronder Carrefour en Metro.

Ardo beschikt over 21 productie-, verpakkings- en distributieplaatsen, verspreid over negen landen wereldwijd, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Costa Rica. De verkooparea’s spreiden zich uit tot onder meer Azië, Canada en Rusland.

Fusie

Ardo was niet altijd het familiebedrijf zoals we dat vandaag de dag kennen. De grootste slag werd in 2015 geslagen, toen twee Vlaamse familiebedrijven besloten met elkaar in zee te gaan en één familiebedrijf te worden. De zeven neven binnen de familie Haspeslagh besloten de bedrijven binnen de familie – Dujardin Foods en Ardo – samen te voegen. Inderdaad: binnen één familie bevonden zich twee merken die elkaar beconcurreerden, maar inmiddels alweer de nodige jaren zijn samengevoegd.

De fusie tussen Dujardin Foods en Ardo leverde in één klap een omzet van meer dan 800 miljoen euro op.

De titel ‘Onderneming van het jaar’ wordt alweer 24 jaar uitgereikt door consultancy-grootheid EY. Ardo ontvangt de prijs dankzij gedurfd en familiaal ondernemerschap met een duidelijke visie en ongebreidelde expansiedrift. Jan Haspeslagh, directeur van Ardo, liet optekenen: “Wij zijn in naam van de familie en directie, vereerd en fier deze prijs te mogen ontvangen. Wij staan hier echter niet alleen… Ardo vertegenwoordigt immers 3.800 medewerkers die zich wereldwijd elke dag inzetten en aan deze award hebben meegewerkt.”

Recommended Posts