Belgische rederij binnenkort weer in handen familie

 In Finance, Privé & Vermogen

De Belgische ondernemer Marc Saverys wil rederij CMB (Compagnie Maritime Belge) van de beurs in Brussel halen en er weer een familiebedrijf van maken.

Via zijn investeringsvehikel Saverco heeft Saverys vrijdag een bod uitgebracht op de aandelen die hij en zijn familie nog niet bezitten. Het betreft iets minder dan de helft van alle aandelen, zo schrijft de Tijd. De familie Saverys is een van de bekendste rederijfamilies van België.

Concurrentie Azië en VS
CMB is voortgekomen uit het bedrijf dat op verzoek van de Belgische koning Leopold II in 1895 een vaste scheepvaartverbinding opzette met Congo, zijn eigen privékolonie. Aandelen in de onderneming worden sinds 1911 verhandeld op de beurs in Brussel. Daarmee is het een van de oudste beursgenoteerde bedrijven van België. Volgens Saverys, die ook voorzitter van de vennootschap is, is deze beursnotering een “handicap” voor de verdere ontwikkeling van CMB in de snel veranderende scheepvaartmarkt. In private handen zal het bedrijf beter de concurrentie aankunnen met nieuwe spelers uit Azië en de Verenigde Staten, meent de topman.

Vermogen
De biedprijs van 16,20 euro per aandeel ligt ruim een vijfde boven de slotkoers op donderdag. Als alle overige aandeelhouders hun stukken verkopen, moet Saverys in totaal bijna 279 miljoen euro op tafel leggen. Het vermogen van zijn poot van de ondernemersfamilie wordt geschat op ruim 800 miljoen euro.

Recommended Posts