Benno Leeser: “Als je stil blijft zitten, gebeurt er niets”

 In Bestuur & Personeel, Innovatie

Amsterdam – Door de slechte economische situatie worden met name negatieve punten in familiebedrijven belicht. Volgens Benno Leeser, schaduwminister familiebedrijven bij ONL, moet je echter van het positieve uitgaan.

De economie gaat momenteel weer enigszins bergopwaarts en dat moet volgens Benno Leeser, schaduwminister van familiebedrijven bij Ondernemend Nederland (ONL), vooral zo blijven. “Je kunt beter het glas halfvol hebben dan het glas half leeg”, zegt Leeser (foto) in een interview met 7 Ditches TV. Hij benadrukt hiermee dat het voor familiebedrijven belangrijk is alles positief in te zien. “Als je gewoonweg stil blijft zitten, gebeurt er niets.”

Financiering
Familiebedrijven die innovatief willen blijven, moeten beschikken over voldoende kapitaal. In tijden van crisis zijn zij vaak aangewezen op eigen vermogen, aangezien banken nauwelijks nog financiering verstrekken. “Banken moeten weer behulpzamer worden”, aldus Leeser. “Ze proberen nu alleen maar geen fouten te maken. Hierdoor belemmeren zij bedrijven in hun innovatiemogelijkheden. Je moet als bedrijf de mogelijkheid hebben om innovatief te blijven en dat is nu niet het geval.”

Positief belichten
De Nederlandse economie zit nu behoorlijk in de put, maar door alles alleen  maar negatief te bekijken, praten ondernemers zichzelf alleen maar verder de put in. “Het glas halfvol in plaats van half leeg is eigenlijk hetzelfde, maar het lijkt gewoon positiever”, stelt de schaduwminister van familiebedrijven. “Je kunt spreken over het hoge werkloosheidspercentage van 10 procent die er in Nederland heerst, maar door hier alle aandacht op te vestigen vergeten we die overige 90 procent.”

Gassan Diamonds
Naast schaduwminister van familiebedrijven is Benno Leeser sinds 1983 directeur van familiebedrijf Gassan Diamonds. Dit bedrijf is kort na de oorlog opgericht door Samuel Gassan, de grootvader van Leeser. Het familiebedrijf handelt in diamanten, juwelen en horloges. Verder heeft het familiebedrijf vijftien winkels op Schiphol. Gassan Diamonds werd vorig jaar door KPMG uitgeroepen tot familiebedrijf van het jaar.

Recommended Posts