• Slagharen: family first, in alles

  Slagharen: family first, in alles

  Vraag een gemiddelde Nederlander wat het eerste is wat in hem of haar opkomt bij het woord ‘Slagharen’ en je weet een ding zeker: het woord ‘ponypark’ zal een paar keer vallen. Wat weinig mensen weten, is dat de pony’s er al jaren niet meer te vinden zijn. Laat staan dat men weet dat Slagharen […]Meer lezen »
 • KlokGroep: een moderne werkgever met traditionele familiewaarden

  KlokGroep: een moderne werkgever met traditionele familiewaarden

  Onlangs publiceerde BDO Accountants & Adviseurs, in samenwerking met de Rabobank, het onderzoek van het Erasmus Centre for Family Business naar het werkgeverschap van familiebedrijven. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk: een moderne werkgever zijn, én tegelijk de traditionele waarden van het familiebedrijf in ere houden? KlokGroep uit Nijmegen vertelt u graag hoe […]Meer lezen »
 • BDO: Familiebedrijven, aandacht voor werkgeverschap loont

  BDO: Familiebedrijven, aandacht voor werkgeverschap loont

  Het spreekt bijna voor zich dat familiebedrijven heel belangrijk zijn voor onze economie. Ze vormen sinds mensenheugenis een bron van bevlogen en succesvol ondernemerschap en creëren veel werkgelegenheid. Persoonlijk draag ik ze een warm hart toe. Familiebedrijven doen van nature gewoon heel veel dingen goed.Meer lezen »
 • Onderzoek toont aan: familiebedrijf niet de beste werkgever

  Onderzoek toont aan: familiebedrijf niet de beste werkgever

  Hoewel familiebedrijven bekendstaan als organisaties die veel meer met de lange termijn bezig zijn, doen recente cijfers uit gezamenlijk onderzoek van het Erasmus Centre for Family Business (ECFB), BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank anders geloven. Wat blijkt, is dat familiebedrijven gemiddeld gezien minder investeren in hun personeel dan niet-familiebedrijven. Meer lezen »
 • Accountant ontpopt zich steeds vaker als strategisch business partner voor MKB-familiebedrijf

  Accountant ontpopt zich steeds vaker als strategisch business partner voor MKB-familiebedrijf

  De rol van de accountant is aan het verschuiven. Naast het controleren van de cijfers, is de accountant – zeker bij kleinere familiebedrijven – steeds vaker een mentor en adviseur voor de directeur-eigenaar. Hogeschool Windesheim onderzoekt deze ontwikkeling. “Het is belangrijk dat beide partijen elkaars taal leren spreken”, zegt onderzoekster Elina Bos.Meer lezen »
 • Familiebedrijven.tv: op bezoek bij Powerspex

  Familiebedrijven.tv: op bezoek bij Powerspex

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • Finalisten Familiebedrijven Award 2019 bekend

  Finalisten Familiebedrijven Award 2019 bekend

  Stichting Familie Onderneming maakte recent de finalisten bekend voor de Familiebedrijven Award 2019. De Stichting werd in 2012 opgericht door ondernemer John Fentener van Vlissingen om meer aandacht te genereren voor het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie, met name bij de overheid. De Stichting looft daartoe jaarlijks de Familiebedrijven Award uit aan een […]Meer lezen »
 • Marriël van der Most loodst voormalig enveloppenbedrijf volgende fase in

  Marriël van der Most loodst voormalig enveloppenbedrijf volgende fase in

  Van der Most is niet meer het print- en enveloppenbedrijf van vroeger: de onderneming, die zelfs het predicaat ‘Koninklijke’ voor haar naam mag plaatsen, heeft de afgelopen jaren de dienstverlening fors verbreed. Dit alles onder leiding van Marriël van der Most, inmiddels de vierde generatie die bij dit familiebedrijf, samen met haar vader Cor en […]Meer lezen »
 • “Vrouwen in de top geven helemaal niets om die quota”

  “Vrouwen in de top geven helemaal niets om die quota”

  Als managing director Interim Executives komt Harm Tunteler van JBR bij allerlei bedrijven met uiteenlopende vraagstukken binnen. Wie de meest geschikte persoon is om de betreffende taak uit te voeren? Dat laat hij niet afhangen van iemands geslacht of leeftijd, maar van diens combinatie van karaktereigenschappen en vaardigheden. Voer de discussie niet over de vorm, […]Meer lezen »
 • Familiebedrijf De Waal jubileert

  Familiebedrijf De Waal jubileert

  Dit jaar is het alweer tachtig jaar geleden dat Ko de Waal zijn machinefabriek in Werkendam begon. In de jaren ‘30 werden zogenoemde zijschroef-installaties gemaakt. Het was de tijd van de vrachtzeilvaart en zonder wind kon er zo toch gevaren worden. Met een kleine diesel aan dek en een haakse overbrenging liet men een schroefasje […]Meer lezen »
 • AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

  AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

  Familiebedrijf AFAS Software uit Leusden is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘Softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘Financiële software’.Meer lezen »
 • ‘Sorry, nog één keer over dat glazen plafond’ – Gastblog Elske Doets

  ‘Sorry, nog één keer over dat glazen plafond’ – Gastblog Elske Doets

  Elske Doets is sinds 2001 eigenaar en directeur van Jan Doets America Tours. Ze was Zakenvrouw van het jaar 2017, won diverse prijzen met haar familiebedrijf in de reissector en maakt zich hard voor meer diversiteit en gelijkheid in het zakenleven. Voor Fambizz genoeg reden om het woord te geven door middel van een gastblog. […]Meer lezen »
 • Familiebedrijf Vomar groeit al vijftig jaar: haar recept in drie ingrediënten

  Familiebedrijf Vomar groeit al vijftig jaar: haar recept in drie ingrediënten

  Het was 10 september 1968 dat de familie Zwanenburg haar eerste Vomar Voordeelmarkt opende. Inmiddels kent het familiebedrijf meer dan 6.000 werknemers, 64 vestigingen en is het de snelst groeiende supermarkt van Nederland. Dat meldt De Ondernemer. In vijftig jaar tijd heeft de organisatie achter de Vomar Voordeelmarkten diverse ontwikkelingen doorgemaakt, maar de basis bleef […]Meer lezen »
 • Waarom familiebedrijven en groen ondernemen goed samengaan

  Waarom familiebedrijven en groen ondernemen goed samengaan

  Duurzaam ondernemen is geen buzzword meer, maar een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering van veel familiebedrijven. De grafische sector is hier geen uitzondering op. Een interview met een groene drukkerij in Nederland: Tuijtel. “We doen nog niet genoeg om de klimaatdoelen van Parijs te halen.” In 2013 deed Economisch Bureau van de ING onderzoek naar […]Meer lezen »
 • Nederlands MKB blijft groeien: hogere omzet en meer banen

  Nederlands MKB blijft groeien: hogere omzet en meer banen

  Het gaat goed met het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. In 2016 groeide het MKB door naar een omzet van 903 miljard euro en 3,3 miljoen voltijdsbanen, een groei van 30 miljard euro en 92.000 banen ten opzichte van 2015. Tegelijkertijd moet er meer aandacht komen voor onderwerpen als voldoende personeel en digitalisering, vooral bij kleinere […]Meer lezen »
 • Macht over Bristol weer in handen familie Vanaudenhove

  Macht over Bristol weer in handen familie Vanaudenhove

  De familie Vanaudenhove ontheft na drie jaar Kurt Moons uit zijn functie als CEO van Bristol, en staat nu zelf weer aan het roer. De voormalig topman van Brantano, Santana en Eddy Merckx Groep maakt plaats voor Philippe Vanaudenhove, die directeur zal worden van de Euro Shoe Group (ESG), het moederbedrijf van Bristol. De familie […]Meer lezen »
 • Het gaat goed met familiebedrijven, telgen moeten zich echter bewijzen

  Het gaat goed met familiebedrijven, telgen moeten zich echter bewijzen

  Het imago van het familiebedrijf in Nederland is in de afgelopen decennia sterk verbeterd. Familiebedrijven worden gezien als betrouwbaar, innovatief en op de lange termijn gericht. Niet alleen in Nederland kijken we op tegen familiebedrijven, internationaal is het imago van familiebedrijven ook sterk. Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Edelman. Voor het grootschalige […]Meer lezen »
 • Familie Wintermans wint EY Family Business Legacy Award 2017

  Familie Wintermans wint EY Family Business Legacy Award 2017

  Op 3 oktober werd tijdens de EY Entrepreneur of The Year 2017 gala show in de Westergasfabriek in Amsterdam de familie Wintermans bekroond met de prestigieuze prijs EY Family Business Legacy Award 2017.Meer lezen »
 • Twee internationale onderzoeken onder familiebedrijven

  Twee internationale onderzoeken onder familiebedrijven

  Familiebedrijven zijn steeds vaker het onderwerp van gesprek. Dit blijkt ook uit het feit dat er eind mei twee internationale onderzoeken met betrekking tot familiebedrijven zijn gepresenteerd. Allereerst een onderzoek van Deloitte onder de volgende generatie dga’s van familiebedrijven in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Zij interviewde 268 erfopvolgers over hun kijk op disruptie binnen […]Meer lezen »
 • Familiebedrijf Turkse premier in Almere zorgt voor ophef

  Familiebedrijf Turkse premier in Almere zorgt voor ophef

  Dat een familiebedrijf in Almere voor oproer zou gaan zorgen in Turkije, zagen niet veel mensen aankomen. Toch gebeurt het nu. De Turkse premier Binali Yildirim is namelijk eigenaar van de onderneming en dat zakelijke belang roept nu vragen op in Turkije, nu dat land verwikkeld is in een diplomatieke crisis met Nederland.Meer lezen »
 • Bijna 3 miljard extra financiering voor mkb

  Bijna 3 miljard extra financiering voor mkb

  Goed nieuws voor het mkb. De overheid stelt in samenwerking met diverse fondsen 2,7 miljard euro extra beschikbaar voor het midden- en kleinbedrijf. Meer lezen »
 • C&A-medewerkers ontevreden over ontbreken cao

  C&A-medewerkers ontevreden over ontbreken cao

  Het is tijd voor ‘een goede cao met een fatsoenlijke loonsverhoging’. Dat schrijft het personeel van het C&A-distributiecentrum in Lisse in een open brief aan de directie.Meer lezen »
 • Mkb krijgt 300 miljoen van nieuwe financierder

  Mkb krijgt 300 miljoen van nieuwe financierder

  De nieuwe start-up Qube Financing stelt 300 miljoen euro werkkapitaalfinanciering beschikbaar voor het mkb, met name voor de grotere bedrijven binnen de sector. De dienst is vanaf donderdag actief in vijf landen, waaronder Nederland.Meer lezen »
 • Familiebedrijf Jumbo in actie tegen tetanus

  Familiebedrijf Jumbo in actie tegen tetanus

  Familiebedrijf Jumbo gaat de strijd aan tegen tetanus bij pasgeboren baby’s en hun moeders. Klanten van de supermarkt die een pak Pampers kopen, doneren daarmee namelijk automatisch een vaccin tegen de ziekte aan Unicef. De actie duurt nog tot en met 12 oktober.Meer lezen »
 • Het familiebedrijf achter Heinekens Apple Bandit

  Het familiebedrijf achter Heinekens Apple Bandit

  Heineken heeft dit voorjaar een nieuw drankje geïntroduceerd; appelcider Apple Bandit. De appels voor deze cider komen uit België, van de appelboomgaarden van familiebedrijf Stassen. Met 150 hectare appelboomgaard oogst Heineken per jaar circa anderhalf miljoen appels. Een vruchtbare samenwerking tussen twee familiebedrijven.Meer lezen »
 • Familiebedrijven: “UBO-register leidt tot Quote 500-inbrekerslijst”

  Familiebedrijven: “UBO-register leidt tot Quote 500-inbrekerslijst”

  Familiebedrijven zien op tegen de invoering van het UBO-register in 2017. Het register zal volgens minister Dijsselbloem deels openbaar zijn, waardoor de gegevens in handen van criminelen kunnen vallen. “Zo ontstaat er een nieuwe Quote 500-inbrekerslijst”, zeggen ondernemers in Forum, het blad van VNO-NCW.Meer lezen »
 • Geen frikandel, maar gezonde streekproducten uit de muur

  Geen frikandel, maar gezonde streekproducten uit de muur

  De familie Oostveen was klaar met gefrituurde snacks en introduceert nu haar eigen fruitautomaat.  Automaten bij de boer zijn niet nieuw, op diverse plaatsen kan bijvoorbeeld fruit of aardappelen ‘uit de muur worden getrokken’. Toch is De Fruitschuur in Nieuwendijk bijzonder in haar soort.Meer lezen »
 • Doorstart failliet familiebedrijf Van den Bor Milk

  Doorstart failliet familiebedrijf Van den Bor Milk

  Zuivelfabriek Van den Bor Milk maakt een doorstart onder leiding van een van de voormalig bestuurders, Erik van der Bor (40). Na een ruzie met zijn broer Wilco en diens echtgenoot begint hij met een schone lei. Hij wil korte metten maken met het imago van boetes, intriges, rechtszaken en een faillissement, aldus het FD.Meer lezen »
 • Mkb krijgt Smart Industry Hub in Eindhoven

  Mkb krijgt Smart Industry Hub in Eindhoven

  De ‘High Tech Campus’ in Eindhoven bouwt een multifunctionele hotspot voor het mkb. De Smart Industry Hub, zoals het gebouw zal heten, telt 9500 vierkante meter en moet eind 2017 klaar zijn.Meer lezen »
 • 2017 wordt rampjaar voor honderden melkveehouderijen

  2017 wordt rampjaar voor honderden melkveehouderijen

  De Nederlandse melkveehouderij heeft een rampjaar voor de boeg. Door aanhoudend slechte melkprijzen en de invoering van fosfaatrechten in Nederland moeten bijna 2.000 boeren volgend jaar hun bedrijf sluiten. Dat is de verwachting van ondernemersorganisatie LTO Nederland en financier Rabobank. Voor veel familiebedrijven in de sector is dit slecht nieuws.Meer lezen »
 • Schoenenwinkel Zeeuws familiebedrijf van het jaar

  Schoenenwinkel Zeeuws familiebedrijf van het jaar

  Schoenenbedrijf Omoda is uitgeroepen tot Zeeuws familiebedrijf van het jaar. Dat gebeurde maandag tijdens de netwerkbijeenkomst van Zeeland Business in de bioscoop CineCity in Vlissingen.Meer lezen »
 • Gebrek aan personeel hindert groei familiebedrijven

  Gebrek aan personeel hindert groei familiebedrijven

  Europese familiebedrijven maken zich zorgen over het tekort aan gekwalificeerd personeel. Dit blijkt uit een onderzoek van KPMG en de Europese organisatie voor Familiebedrijven EFB onder bijna duizend Europese familiebedrijven . Juist nu bedrijven willen investeren, komt dit probleem aan het licht. Veel familiebedrijven vrezen dan ook dat het gebrek aan deskundig personeel hun groei […]Meer lezen »
 • Familiebedrijf Bristol opent 60 nieuwe winkels

  Familiebedrijf Bristol opent 60 nieuwe winkels

  Het Belgische familiebedrijf Bristol breidt zijn winkelbestand in Nederland uit van 120 naar 180 winkels. Dat meldt het AD. Dankzij de faillissementen van ketens als Scapino, Dolcis en Schoenenreus zijn er volgens de winkel ‘witte vlekken’ ontstaan.Meer lezen »
 • ING Investeringsbarometer: “Het mkb investeert weer”

  ING Investeringsbarometer: “Het mkb investeert weer”

  Kleinbedrijven in het mkb beginnen weer te investeren. Hiermee treden zij in de voetsporen van middelgrote en grote bedrijven, die eerder al hun investeringen omhoog schroefden. Dit blijkt uit de Investeringsbarometer van ING.Meer lezen »
 • Finalisten Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2016 bekend

  Finalisten Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2016 bekend

  De drie finalisten die kans maken Zeeuws familiebedrijf van het jaar te worden zijn bekend. De selectiecommissie heeft uit ruim honderd aanmeldingen de volgende drie finalisten gekozen: Hanse Staalbouw, Omoda Schoenen en transport- en containerbedrijf Wielemaker BV. De uitreiking vindt maandag 12 september 2016 plaats tijdens het filmfestival ‘Film by the Sea’ in CineCity te Vlissingen.Meer lezen »
 • Familiebedrijf claimt primeur met waxolie voor parket zonder UV

  Familiebedrijf claimt primeur met waxolie voor parket zonder UV

  Parketfabrikanten werken vloeren graag af met hardwaxolie om ze vuilafstotend te maken. Familiebedrijf en wasproducent Vesting gebruikt een duurzame innovatie uit de medische wereld om dure UV-verlichting in het droogproces te vervangen door LED-verlichting.Meer lezen »
 • Gigastal bedreiging voor dieren en familiebedrijven: Wakker Dier in hoger beroep

  Gigastal bedreiging voor dieren en familiebedrijven: Wakker Dier in hoger beroep

  Stichting Wakker Dier gaat in hoger beroep tegen de vergunning voor de eerste gigastal van Nederland. Die kan door zijn grootte en bijkomende lagere productiekosten mogelijk tien familiebedrijven wegconcurreren. De stichting wil dat er energie gestoken wordt in een dier- en boervriendelijkere veesector.Meer lezen »
 • In welke gemeenten schort het aan familiebedrijven?

  In welke gemeenten schort het aan familiebedrijven?

  Familiebedrijven zijn de motor van de agrarische sector in Nederland. Door hun langetermijnvisie zijn ze tevens beter bestand tegen financiële tegenslagen. In welke gemeenten is er een tekort aan familiebedrijven? De Top 5 van Boerenbusiness.nl, samengesteld door het CBS, laat zien in welke regio’s de minste agrarische familiebedrijven zijn.Meer lezen »
 • Familiebedrijf Loetje opent hotel in Gelderland

  Familiebedrijf Loetje opent hotel in Gelderland

  Je kent Loetje ongetwijfeld van de restaurants die grotendeels in de Randstad te vinden zijn. Maar wist je dat de Amsterdamse familie achter het bedrijf ook hotels heeft? De tweede wordt op 15 augustus geopend in Gorssel (Gelderland).Meer lezen »
 • Broer en zus Frequin: Van ‘kinderen van’ naar succesvolle ondernemers

  Broer en zus Frequin: Van ‘kinderen van’ naar succesvolle ondernemers

  Toch wel handig, zo’n bekende vader. Dat ondervinden Louis en Barbara Frequin aan den lijve met hun videoproductiebedrijf Frequin Producties. Broer en zus runnen het bedrijf inmiddels tien jaar. En niet zonder succes.Meer lezen »