• Familiebedrijf Royal Swinkels Family Brewers draagt zijn steentje bij in de strijd tegen het coronavirus

  Familiebedrijf Royal Swinkels Family Brewers draagt zijn steentje bij in de strijd tegen het coronavirus

  Creativiteit en ondernemerschap: twee begrippen die de meest recente actie van familiebrouwerij Royal Swinkels Family Brewers (moederbedrijf van Bavaria) kenschetsen. In Lieshout worden tienduizenden liters oud bier ingezet om desinfecterende handgel van te maken.Meer lezen »
 • Familiebedrijf Simac verwacht ook veel van 2020, ondanks corona

  Familiebedrijf Simac verwacht ook veel van 2020, ondanks corona

  Vorige week publiceerde familiebedrijf Simac uit Veldhoven, een van Nederlands grootste IT-bedrijven, haar jaarcijfers over 2019 én werd vooruitgekeken naar de verwachtingen voor 2020. Die zijn, ondanks de coronacrisis, optimistisch, zo laat CEO Eric van Schagen weten.Meer lezen »
 • AVG staat preventief testen in de weg

  AVG staat preventief testen in de weg

  Werkgevers mogen hun medewerkers niet preventief testen op corona. Dat is in strijd met de privacywetgeving. Advocaat arbeidsrecht Martijn van de Mortel, van Nysingh advocaten-notarissen: “Ons juridisch construct staat niet toe dat werkgevers hun werknemers preventief testen op corona, ook niet op vrijwillige basis.”Meer lezen »
 • De Fambizz Legal Top 30: alle kantoren op een rij

  De Fambizz Legal Top 30: alle kantoren op een rij

  Het familiebedrijfsleven heeft een geheel eigen dynamiek, met vraagstukken die daar weer op aansluiten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de opvolging: vind je die binnen de familie, of komt er een extern persoon aan het roer te staan? Maar ook vragen rondom de samenstelling van het toezichthoudend orgaan en kwesties rondom privacy leven bij uitstek […]Meer lezen »
 • Nieuwe leerstoel voor wetenschappelijk onderzoek naar familiebedrijven

  Nieuwe leerstoel voor wetenschappelijk onderzoek naar familiebedrijven

  Om bij te dragen aan de kennis en ontwikkeling voor familiebedrijven in Nederland, is in 2016 een partnership afgesloten tussen BDO en Rabobank met het Erasmus Centre for Family Business (ECFB). Vanaf 2020 wordt deze samenwerking verder geïntensiveerd met het instellen van een leerstoel voor familiebedrijven. De leerstoel zal worden bekleed door Pursey Heugens, hoogleraar […]Meer lezen »
 • “Ik neem de stress van wanbetalingen van je over, zodat jij je weer kunt focussen op je business runnen”

  “Ik neem de stress van wanbetalingen van je over, zodat jij je weer kunt focussen op je business runnen”

  Binnen het Nijmeegse advocatenkantoor Poelmann van den Broek zijn familiebedrijven een echt speerpunt. Op ieder servicegebied beschikt het kantoor over meerdere advocaten die affiniteit hebben met dit bedrijfstype. Erik Jansen is er één van. Hij komt zelf uit een familiebedrijf dat al sinds 1908 bestaat en heeft de normen en waarden van het familiebedrijf in […]Meer lezen »
 • Nysingh advocaten-notarissen: prangende vraagstukken binnen familiebedrijven

  Nysingh advocaten-notarissen: prangende vraagstukken binnen familiebedrijven

  Angelique Hommes-Kuijer is notaris bij Nysingh advocaten-notarissen uit Apeldoorn en gespecialiseerd in vraagstukken die specifiek spelen binnen familiebedrijven. Ze merkt dat er verschillende onderwerpen zijn die momenteel hoog op de agenda staan bij familiebedrijven. Onder meer het UBO-register houdt de gemoederen flink bezig. “Je kunt binnen dit thema écht iets betekenen voor familiebedrijven.”Meer lezen »
 • BOR: uw familiebedrijf fiscaal vriendelijk overdragen

  BOR: uw familiebedrijf fiscaal vriendelijk overdragen

  Het liefst wilt u het familiebedrijf met zo min mogelijk fiscaal-nadelige gevolgen overdragen aan de volgende generatie. Vanuit dat fiscale oogpunt is de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) een van uw belangrijkste vertrekpunten bij een bedrijfsoverdracht. Deze regeling is niet alleen zeer bepalend voor uw eigen (financiële) positie, maar zeker ook voor de continuïteit van het bedrijf dat […]Meer lezen »
 • “Zonder een sterke strategische positie in de markt is digitalisering een wassen neus”

  “Zonder een sterke strategische positie in de markt is digitalisering een wassen neus”

  Ook binnen het Nederlandse familiebedrijfsleven neemt digitalisering een voorname plek in. Echter, wil het familiebedrijf hier een succesvolle toekomst mee tegemoet treden, dan moeten zij de digitalisering als een middel zien, niet als het einddoel. “Je strategische positie op de markt behouden, daar moet het om draaien”, volgens Maarten Vijverberg, familiebedrijvenexpert van Clifton Finance.Meer lezen »
 • Bakkerij Fuite: ambachtelijke bakker in een modern jasje

  Bakkerij Fuite: ambachtelijke bakker in een modern jasje

  Bakkerij Fuite begon in 1928 als een kleinschalige dorpsbakkerij in het dorp IJsselmuiden. Vandaag de dag is het bedrijf een grote speler binnen de bakkerijwereld en is de bakkerij actief in meerdere Europese landen. Innovatie staat hoog in het vaandel bij bakkerij Fuite en dit speelt een belangrijke rol binnen de successen die het bedrijf […]Meer lezen »
 • Podcast: zo worden familiebedrijven betere werkgevers

  Podcast: zo worden familiebedrijven betere werkgevers

  Samen met het Erasmus Centre for Family Business (ECFB) en Rabobank publiceerde BDO het onderzoek ‘Winnend werkgeverschap’, waarin wordt gekeken naar de manier waarop familiebedrijven zich opstellen als werkgever ten opzichte van niet-familiebedrijven. Hieronder staan de vijf belangrijkste resultaten.Meer lezen »
 • Peer Swinkels (Royal Swinkels Family Brewers) over succesvol ondernemerschap

  Peer Swinkels (Royal Swinkels Family Brewers) over succesvol ondernemerschap

  Peer Swinkels geeft leiding aan een, inmiddels koninklijk, familiebedrijf, met tientallen internationale biermerken en meer dan duizend werknemers. Hij is echter niet te beroerd om ook kritisch naar zichzelf te kijken. Swinkels is tegelijkertijd toegankelijk en messcherp: een combinatie die je niet vaak tegenkomt. Doe daar nog een flinke portie creativiteit bij en je krijgt […]Meer lezen »
 • “Op basis van familiewaarden kun je een route blijven volgen”

  “Op basis van familiewaarden kun je een route blijven volgen”

  Familiewaarden zijn lastig te bevatten voor veel familiebedrijven en worden daarom maar zelden uitgebreid behandeld. Terwijl deze waarden hét bindmiddel zijn binnen de organisatie en de familie. Mede vanwege haar eigen ervaringen als certificaathouder binnen familiebedrijf Westland Kaas B.V. besloot Desirée Westland zich op het onderwerp ‘familiewaarden’ te storten. Met een bekroond onderzoek tot gevolg.Meer lezen »
 • Nog geen RI&E of plan van aanpak? Aan de slag!

  Nog geen RI&E of plan van aanpak? Aan de slag!

  Begin dit jaar bleek uit onderzoek van TNO opnieuw dat veel bedrijven zich niet aan de regels van de Arbowet houden. De inspectie SZW (die bedrijven controleert) constateerde weliswaar een lichte stijging van het aantal bedrijven dat zich wél aan de regels houdt, maar slechts een derde van de bedrijven voldoet aan alle regels. Opvallend […]Meer lezen »
 • Onbewust je statutaire vetorecht als aandeelhouder opgeven?

  Onbewust je statutaire vetorecht als aandeelhouder opgeven?

  Aandeelhoudersovereenkomsten kunnen de verplichting bevatten om de statuten te wijzigen indien deze met elkaar conflicteren. Recentelijk deed de Rechtbank Gelderland uitspraak in een zaak waarbij in een aandeelhoudersovereenkomst iets anders was overeengekomen dan in de statuten stond beschreven. Advocaat Joost van Drongen van Poelmann van den Broek Advocaten, gespecialiseerd in Ondernemen, schijnt zijn licht op […]Meer lezen »
 • Familiebedrijf, bent u ‘crisisproof’?

  Familiebedrijf, bent u ‘crisisproof’?

  De geschiedenis leert dat elke periode van hoogconjunctuur gevolgd wordt door een periode van laagconjunctuur. Dat was zo in de jaren 30 en 80 en zal nu niet anders zijn. Momenteel is de economie booming en is het bijna niet meer voor te stellen dat de vorige crisis ruim een decennium geleden de markten en […]Meer lezen »
 • Driekwart ondernemers op vakantie met hoofd bij bedrijf

  Driekwart ondernemers op vakantie met hoofd bij bedrijf

  Maar liefst 74 procent van de Nederlandse ondernemers is op vakantie nog vaak bezig met zijn of haar bedrijf. Dit blijkt uit onderzoek van Droomparken onder 372 Nederlandse ondernemers met ten minste tien medewerkers, uitgevoerd door onderzoeksbureau Sherloq. Ongeveer de helft van alle ondervraagden houdt serieus rekening met een vervroegd einde van de vakantie vanwege […]Meer lezen »
 • Het UBO-register gaat ook uw privacy aan

  Het UBO-register gaat ook uw privacy aan

  Per 10 januari 2020 worden eigenaren en anderen die zeggenschap hebben binnen een onderneming geregistreerd in een openbaar register: het UBO-register. Wat dit concreet inhoudt, wat voor gevolgen het heeft voor Nederlandse familiebedrijven op het gebied van privacy en wat zij moeten doen om compliant te zijn? Angelique Hommes, notaris bij Nysingh advocaten-notarissen en specialist […]Meer lezen »
 • “Een RvC? Niet nodig, ik heb mijn broer en zus”

  “Een RvC? Niet nodig, ik heb mijn broer en zus”

  De Duitse windmolens doemen al op aan de horizon als je de snelweg verlaat om het Twentse De Lutte in te rijden. In dit groene en glooiende landschap ligt landhuishotel De Bloemenbeek. Niet alleen in de regio bekend, maar ook ver buiten Twente heeft het hotel naam gemaakt. En dat komt niet alleen door de […]Meer lezen »
 • Wat interim executives kunnen betekenen voor familiebedrijven

  Wat interim executives kunnen betekenen voor familiebedrijven

  Steeds meer familiebedrijven zien de noodzaak in van een interim executive. Ook verschillende onderzoeken tonen aan dat een interim CEO, CFO of COO een positief effect heeft op de winst. Een zienswijze van buitenaf voorkomt immers ‘blinde vlekken’. Het is daarbij raadzaam om het niveau van de interim executive ‘op de groei’ te selecteren en […]Meer lezen »
 • Het familiebedrijf centraal bij EenVandaag

  Het familiebedrijf centraal bij EenVandaag

  De Nederlandse publieke omroep besteedt eind juli en begin augustus 2019 ruimschoots aandacht aan het fenomeen familiebedrijven. Uiteenlopende onderwerpen komen voorbij: van bedrijfsopvolging tot vrouwen binnen het familiebedrijf. De bijbehorende interessante – en vermakelijke – reportages bieden daarnaast een inkijkje bij verschillende Nederlandse bedrijven waar families aan het roer staan.Meer lezen »
 • Familiebedrijf Vink Lisse toont de voordelen van steekwagens voor de werkplek

  Familiebedrijf Vink Lisse toont de voordelen van steekwagens voor de werkplek

  Wanneer uw personeel handmatig veel moet tillen, levert dat flink wat lichamelijke belasting op. Ook al lijken de te verplaatsen goederen in eerste instantie niet erg zwaar, de af te leggen afstand weegt óók mee. Daarnaast is de kans groot dat werknemers een onjuiste houding aannemen. Door een combinatie van deze factoren kunnen gezondheidsklachten ontstaan, […]Meer lezen »
 • Familiebedrijven en het zakelijk belang van gendergelijkheid

  Familiebedrijven en het zakelijk belang van gendergelijkheid

  Executive search- en adviesbureau Holtrop Ravesloot (met partner Jan Beerling rechts op de foto)  en dr. Iris Dorreboom (links op de foto) van Women & Negotiating zetten uiteen waarom familiebedrijven op gendergelijkheid in moeten zetten. Het belangrijkste zakelijke argument voor gendergelijkheid is dat het bedrijven voordelen biedt, in omzet en innovatiekracht. Op grond van een […]Meer lezen »
 • Zo groeit uw familiebedrijf succesvol uit tot ‘lerende organisatie’

  Zo groeit uw familiebedrijf succesvol uit tot ‘lerende organisatie’

  We leven in een wereld van continue verandering en ingrijpende ontwikkelingen. Nieuwe technologieën, veranderingen op de arbeidsmarkt, internationalisering: nooit eerder ging het zó snel. Ook familiebedrijven merken dat. Van oudsher vormen zij een belangrijke bouwsteen van onze economie – maar hoe kunnen ze die rol in de toekomst blijven spelen? In een recent onderzoek naar […]Meer lezen »
 • BDO: Een externe bestuurder helpt ook úw familiebedrijf verder

  BDO: Een externe bestuurder helpt ook úw familiebedrijf verder

  Voor veel familiebedrijven is het ongetwijfeld een herkenbaar dilemma: is het misschien tijd om een bestuurder van buitenaf aan te trekken? Soms ontbreekt het aan opvolging binnen de familie. Soms is het bedrijf hard gegroeid. Soms is er simpelweg behoefte aan extra kennis en kunde ‘van buiten’. Eén ding is zeker: voor elke familieonderneming is […]Meer lezen »
 • Slagharen: family first, in alles

  Slagharen: family first, in alles

  Vraag een gemiddelde Nederlander wat het eerste is wat in hem of haar opkomt bij het woord ‘Slagharen’ en je weet een ding zeker: het woord ‘ponypark’ zal een paar keer vallen. Wat weinig mensen weten, is dat de pony’s er al jaren niet meer te vinden zijn. Laat staan dat men weet dat Slagharen […]Meer lezen »
 • KlokGroep: een moderne werkgever met traditionele familiewaarden

  KlokGroep: een moderne werkgever met traditionele familiewaarden

  Onlangs publiceerde BDO Accountants & Adviseurs, in samenwerking met de Rabobank, het onderzoek van het Erasmus Centre for Family Business naar het werkgeverschap van familiebedrijven. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk: een moderne werkgever zijn, én tegelijk de traditionele waarden van het familiebedrijf in ere houden? KlokGroep uit Nijmegen vertelt u graag hoe […]Meer lezen »
 • BDO: Familiebedrijven, aandacht voor werkgeverschap loont

  BDO: Familiebedrijven, aandacht voor werkgeverschap loont

  Het spreekt bijna voor zich dat familiebedrijven heel belangrijk zijn voor onze economie. Ze vormen sinds mensenheugenis een bron van bevlogen en succesvol ondernemerschap en creëren veel werkgelegenheid. Persoonlijk draag ik ze een warm hart toe. Familiebedrijven doen van nature gewoon heel veel dingen goed.Meer lezen »
 • Onderzoek toont aan: familiebedrijf niet de beste werkgever

  Onderzoek toont aan: familiebedrijf niet de beste werkgever

  Hoewel familiebedrijven bekendstaan als organisaties die veel meer met de lange termijn bezig zijn, doen recente cijfers uit gezamenlijk onderzoek van het Erasmus Centre for Family Business (ECFB), BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank anders geloven. Wat blijkt, is dat familiebedrijven gemiddeld gezien minder investeren in hun personeel dan niet-familiebedrijven. Meer lezen »
 • Accountant ontpopt zich steeds vaker als strategisch business partner voor MKB-familiebedrijf

  Accountant ontpopt zich steeds vaker als strategisch business partner voor MKB-familiebedrijf

  De rol van de accountant is aan het verschuiven. Naast het controleren van de cijfers, is de accountant – zeker bij kleinere familiebedrijven – steeds vaker een mentor en adviseur voor de directeur-eigenaar. Hogeschool Windesheim onderzoekt deze ontwikkeling. “Het is belangrijk dat beide partijen elkaars taal leren spreken”, zegt onderzoekster Elina Bos.Meer lezen »
 • Familiebedrijven.tv: op bezoek bij Powerspex

  Familiebedrijven.tv: op bezoek bij Powerspex

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • Finalisten Familiebedrijven Award 2019 bekend

  Finalisten Familiebedrijven Award 2019 bekend

  Stichting Familie Onderneming maakte recent de finalisten bekend voor de Familiebedrijven Award 2019. De Stichting werd in 2012 opgericht door ondernemer John Fentener van Vlissingen om meer aandacht te genereren voor het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie, met name bij de overheid. De Stichting looft daartoe jaarlijks de Familiebedrijven Award uit aan een […]Meer lezen »
 • Marriël van der Most loodst voormalig enveloppenbedrijf volgende fase in

  Marriël van der Most loodst voormalig enveloppenbedrijf volgende fase in

  Van der Most is niet meer het print- en enveloppenbedrijf van vroeger: de onderneming, die zelfs het predicaat ‘Koninklijke’ voor haar naam mag plaatsen, heeft de afgelopen jaren de dienstverlening fors verbreed. Dit alles onder leiding van Marriël van der Most, inmiddels de vierde generatie die bij dit familiebedrijf, samen met haar vader Cor en […]Meer lezen »
 • “Vrouwen in de top geven helemaal niets om die quota”

  “Vrouwen in de top geven helemaal niets om die quota”

  Als managing director Interim Executives komt Harm Tunteler van JBR bij allerlei bedrijven met uiteenlopende vraagstukken binnen. Wie de meest geschikte persoon is om de betreffende taak uit te voeren? Dat laat hij niet afhangen van iemands geslacht of leeftijd, maar van diens combinatie van karaktereigenschappen en vaardigheden. Voer de discussie niet over de vorm, […]Meer lezen »
 • Familiebedrijf De Waal jubileert

  Familiebedrijf De Waal jubileert

  Dit jaar is het alweer tachtig jaar geleden dat Ko de Waal zijn machinefabriek in Werkendam begon. In de jaren ‘30 werden zogenoemde zijschroef-installaties gemaakt. Het was de tijd van de vrachtzeilvaart en zonder wind kon er zo toch gevaren worden. Met een kleine diesel aan dek en een haakse overbrenging liet men een schroefasje […]Meer lezen »
 • AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

  AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

  Familiebedrijf AFAS Software uit Leusden is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘Softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘Financiële software’.Meer lezen »
 • ‘Sorry, nog één keer over dat glazen plafond’ – Gastblog Elske Doets

  ‘Sorry, nog één keer over dat glazen plafond’ – Gastblog Elske Doets

  Elske Doets is sinds 2001 eigenaar en directeur van Jan Doets America Tours. Ze was Zakenvrouw van het jaar 2017, won diverse prijzen met haar familiebedrijf in de reissector en maakt zich hard voor meer diversiteit en gelijkheid in het zakenleven. Voor Fambizz genoeg reden om het woord te geven door middel van een gastblog. […]Meer lezen »
 • Familiebedrijf Vomar groeit al vijftig jaar: haar recept in drie ingrediënten

  Familiebedrijf Vomar groeit al vijftig jaar: haar recept in drie ingrediënten

  Het was 10 september 1968 dat de familie Zwanenburg haar eerste Vomar Voordeelmarkt opende. Inmiddels kent het familiebedrijf meer dan 6.000 werknemers, 64 vestigingen en is het de snelst groeiende supermarkt van Nederland. Dat meldt De Ondernemer. In vijftig jaar tijd heeft de organisatie achter de Vomar Voordeelmarkten diverse ontwikkelingen doorgemaakt, maar de basis bleef […]Meer lezen »
 • Waarom familiebedrijven en groen ondernemen goed samengaan

  Waarom familiebedrijven en groen ondernemen goed samengaan

  Duurzaam ondernemen is geen buzzword meer, maar een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering van veel familiebedrijven. De grafische sector is hier geen uitzondering op. Een interview met een groene drukkerij in Nederland: Tuijtel. “We doen nog niet genoeg om de klimaatdoelen van Parijs te halen.” In 2013 deed Economisch Bureau van de ING onderzoek naar […]Meer lezen »
 • Nederlands MKB blijft groeien: hogere omzet en meer banen

  Nederlands MKB blijft groeien: hogere omzet en meer banen

  Het gaat goed met het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. In 2016 groeide het MKB door naar een omzet van 903 miljard euro en 3,3 miljoen voltijdsbanen, een groei van 30 miljard euro en 92.000 banen ten opzichte van 2015. Tegelijkertijd moet er meer aandacht komen voor onderwerpen als voldoende personeel en digitalisering, vooral bij kleinere […]Meer lezen »