Biesheuvel: “Compensatie voor pelshouderijen is schaamlamp voor koude sanering”

Den Haag – In 2024 moeten alle Nederlandse pelshouderijen gesloten zijn, zo heeft de Tweede Kamer besloten. Dat betekent dat 160 familiebedrijven met 1500 werknemers de klos zijn.

Naar aanleiding van het besluit van de Tweede Kamer moeten 160 familiebedrijven in de Nederlandse pelshouderij in 2024 hun deuren sluiten. Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, denkt dat er snel schadeclaims uit de sector komen en die kunnen voor het Landbouw Economisch Instituut (LEI) oplopen tot 700 miljoen euro.

Besluit Tweede Kamer
De sector brengt 70 miljoen euro op voor de overheid en daarnaast komt er 300 miljoen euro aan exportopbrengsten binnen. Biesheuvel reageert: “Het besluit is op zich al onbegrijpelijk en kortzichtig. De 28 miljoen euro die is uitgetrokken als compensatie voor de fokkers is een schaamlamp voor een keiharde koude sanering.”

Tien jaar voorbereidingstijd
Een overgangstermijn van tien jaar zou de ondernemers volgens de volksvertegenwoordigers in staat moeten stellen om investeringen terug te verdienen en er zelfs inkomen aan over te houden. “Een sector die ten dode is opgeschreven kan niet nog jaren onbekommerd doorgaan. De hele bedrijfstak staat op losse schroeven en gaat veel sneller uiteen vallen”, is de verwachting van de MKB-voorzitter. Biesheuvel is van mening dat dit tot rechtszaken gaat leiden. “En dat is niet de manier waarop dit moet eindigen. De overheid gaat nu doelbewust een groot risico aan, wat zal leiden tot grote schadeclaims. Daar is helemaal geen geld voor voorzien.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief