Bijna helft van familiebedrijven verwacht halvering van de omzet

Uit nieuw onderzoek van adviesbureau RSM, uitgevoerd in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit, blijkt dat bijna de helft van de familiebedrijven een halvering van de maandomzet verwacht.

Echter, de verschillen tussen bedrijven en sectoren lopen fors uiteen. 78 procent van de ondervraagde familiebedrijven gaf aan een omzetverlies te verwachten in april 2020, ten opzichte van de maand daarvoor. Bij zes procent van de deelnemende bedrijven is de gehele omzet weggevallen en 44 procent van de familiebedrijven verwacht dat de omzet is gehalveerd in vergelijking met een jaar geleden. Slechts zestien procent van de familiebedrijven geeft aan te verwachten dat de omzet gelijk blijft.

Uiteenlopende sectoren

De verschillen in de omzet vallen deels te herleiden tot de verschillende branches waarbinnen de familiebedrijven actief zijn en de uiteenlopende grootte van de organisaties. De veelal kleinere familiebedrijven actief in branches als toerisme, horeca en rondom culturele evenementen, zijn het hardst getroffen. Zo luidt Craft, de branchevereniging voor onafhankelijke bierbrouwerijen, de noodklok voor de kleinere brouwerijen in Nederland. Uit hun recente impactanalyse blijkt dat bijna zestig procent van de brouwerijen verwacht binnen zes maanden met continuïteitsproblemen te zitten, als de coronacrisis en de bijhorende maatregelen aan blijven houden. Uit deze analyse, op basis van meer dan honderd respondenten, komt ook naar voren dat de gemiddelde omzet in deze sector met maar liefst zeventig procent is gedaald.

Maar ook de tuin- en landbouw laten noodkreten horen: branches die een groot deel van hun omzet halen bij de eerdergenoemde gesloten horecagelegenheden en afgelaste culturele evenementen . De economie staat in de crisisstand en ook familiebedrijven lijden hieronder. Het onderzoek van RSM toont aan dat ruim 22 procent van de familiebedrijven verwacht dat de winstgevendheid van 2019 zal omslaan in een verlies over geheel 2020. Met geluk zullen zij break-even draaien. 47 procent van de 270.000 familiebedrijven gelooft echter dat ten minste de helft van de jaarwinst van 2019 in 2020 verloren zal als gevolg van de pandemie.

Licht aan het einde van de tunnel?

De daling van de winstgevendheid zal in werkelijkheid nog veel hoger liggen, omdat de hoogte van de geprognotiseerde verliezen niet is bevraagd en deze derhalve niet wordt meegerekend, zo valt te lezen in het onderzoek van Roberto Flören en Marta Berent-Braun van Nyenrode Business Universiteit en Laura Bles-Temme en Wilfred Castricum van RSM. De directeur-grootaandeelhouders vrezen voor de magere jaren die zullen komen. Zo geeft 28 procent van de directeuren aan dat de crisis hen wakker houdt. Voor de familiebedrijven die in directe problemen komen, bieden banken een uitkomst. Bijna de helft van de directeuren geeft aan tevreden te zijn met de opstelling van hun banken.

NOW-regeling

Familiebedrijven kunnen ook aankloppen bij het UWV voor een tegemoetkoming in de loonkosten, in de vorm van een voorschot. De NOW-regeling helpt werkgevers die door deze crisis kampen met een substantieel omzetverlies en kan drie maanden worden doorgevraagd, om zo de werknemers door te betalen. Maar het is de vraag of het overheidsvangnet na het derde kwartaal nog aanwezig zal zijn. Ondanks de economische tegenwind blijft 68 procent van de directeuren van familiebedrijven optimistisch over de toekomst en de continuïteit van het familiebedrijf.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief