Femke Storm (Boardtrust) over de nauwe band tussen eigendom en bedrijf
Dat het familiebedrijf een geheel eigen dynamiek heeft, hoeven we niemand op dit platform nog uit te leggen. Het begrijpen van de nauwe band tussen eigendom en bedrijf is essentieel om familiebedrijven bij te kunnen staan. Femke Storm, co-founder van Boardtrust, gaat op dat aspect verder in.
We hebben het als Boardtrust al vaker benoemd. De nauwe band die bestaat tussen eigendom en bedrijf vormt een kenmerkend onderdeel van de speciale dynamiek binnen DGA- en familiebedrijven.
Al is het maar doordat er, met het toevoegen van de cirkel ‘familie’, drie extra spelers ten tonele kunnen verschijnen. Namelijk: de familie, familiale werknemers en passieve familiale aandeelhouders. Dat maakt het stakeholderveld van een DGA- of familiebedrijf dynamischer en in sommige gevallen complexer en/of uitdagender.
Boardtrust als trusted advisor
Als Boardtrust zijn we vaak trusted advisor van ondernemer en onderneming. De nauwe band tussen eigendom en bedrijf maakt daarmee ook ons werk complexer en uitdagender.
Bij aanvang, maar ook gedurende onze relatie met ondernemers, houden wij de verschillende rollen – eigenaar, familie en bedrijf – in het achterhoofd. Om zo inzicht te krijgen in de interne verhoudingen. Ook voor een (externe) opvolger is het immers van belang om deze banden te begrijpen en om scherp te hebben wie waar precies over gaat (en waarover níét).
Wij spreken elke dag met ondernemers en zijn of haar stakeholders binnen en buiten de familie en het bedrijf. We beseffen ons daardoor te meer dat het voor ons dagelijkse kost is om hier doorheen te navigeren. Maar voor ondernemers en externe directieleden is lang niet altijd het geval. “Je weet niet wat je niet weet” is achteraf een veel gehoorde uitspraak.
Het echt begrijpen van de wereld van de DGA, dáár gaat het om. De komende tijd zullen we hier meer over delen. Blijf daarvan op de hoogte via onze website en via onze nieuwsbrief.
Het grote verschil
Het grote verschil met een beursgenoteerde onderneming is dat in hun geval de aandelen in handen zijn van aandelenhandelaren. Die zitten er per definitie in voor een bepaalde termijn en met een zekere winstverwachting (en dat binnen afzienbare tijd). Dat maakt eigendom minder stabiel en maakt ze minder betrokken.
Exemplarisch daarvoor is wat er recent bij Twitter gebeurde. Daar probeerde Elon Musk een paar maanden geleden al om het roer over te nemen. Dit door de aandelen over te nemen van aandelenhandelaren, die verder niet emotioneel betrokken zijn, of een ander belang hebben. Na de nodige consternatie is deze deal inmiddels wel afgerond.
Zo’n hostile takeover is bij een DGA- of familiebedrijf ondenkbaar. Het grote geheel gaat voor het individuele belang en het snelle geld. Bovendien maken de betrokken aandeelhouders van een DGA- of familiebedrijf het bedrijf op papier makkelijker bestuurbaar (natuurlijk, hoe weerbarstiger de praktijk is hoeven wij u niet uit te leggen). Er is namelijk een kleinere en goed geïnformeerde groep aandeelhouders. Er is geen kennisconcurrentie.
De financiering met eigen vermogen maakt de band nóg nauwer. De investeringen komen uit de eigen portemonnee en beslissingen worden met het oog op de lange termijn genomen. Zowel met betrekking tot investeringen als bijvoorbeeld het aanpassen van de dividenduitkering.