Boeren in grote problemen na afschaffen melkquota

Het afschaffen van de melkquota heeft veel familiebedrijven in de problemen gebracht. Inmiddels kan een derde van de 17.000 melkveehouderijen – veel familiebedrijven – de rekeningen niet meer betalen.

Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Lagere prijzen melk
Het melkquotum werd in 1984 in het leven geroepen en gaf boeren een maximum aan het aantal kilo’s koemelk dat geproduceerd mocht worden. Bij het overschrijden van die grens ontving de boer een heffing. Door de afschaffing van de melkquota mogen boeren meer melk leveren, en dat gebeurt ook. Mede daardoor – maar ook door de vermindering van export naar Rusland en China – is het melkaanbod flink gestegen in ons land. En zijn de prijzen gedaald. Werd er twee jaar geleden nog 40 cent voor een kilo melk betaald, nu is dat nog maar 28 cent.

Beloning
De dalende melkprijzen leveren niet alleen de boeren problemen op. Ook zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft de grootste moeite de massale toestroom van melk te verwerken. Om die reden beloont de coöperatie duizenden boeren als die hun melkproductie stabiel houden of inperken. Dat kan boeren in zes dagen tijd gemiddeld 380 euro extra opleveren.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief