Boerenfamiliebedrijf onder de aandacht in 2014

Zwolle – Boerenfamiliebedrijven: we kunnen niet meer zonder. Om het belang van boerenfamiliebedrijven voor de wereld te benadrukken, is 2014 het ‘International Year of Family Farming’.

Landbouwbedrijven zijn van belang voor de voedselvoorziening in de wereld. Mede daardoor staat 2014 in het teken van het ‘International Year of Family Farming’. Het gaat hierbij om het benadrukken van het belang dat boerenfamiliebedrijven hebben bij de wereldvoedselvoorziening en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Doel van het IYFF is om het boerenfamiliebedrijf weer centraal te plaatsen in het landbouw-, omgevings-, en sociaal beleid.

Belang van boerenfamiliebedrijven vieren
Met het IYFF in het vooruitzicht, moeten boerenfamiliebedrijven meer kansen krijgen. Dit wil zeggen dat bedrijven in de agrarische sector zich gelijkwaardig kunnen ontwikkelen. “Door familiebedrijven komend jaar onder de aandacht te brengen, erkennen we het belang van de familiebedrijven in de agrarische sector. Boerenfamiliebedrijven zijn ontzettend belangrijk op het gebied van voedselzekerheid en het behoud van natuurlijke hulpbronnen”, aldus directeur-generaal van de Food and Agriculture Organization (FAO), José Graziano da Silva.

Gunfactor
Bij de overdracht van familiebedrijven in de landbouw speelt de gunfactor een belangrijke rol. Meestal is het al niet makkelijk om een opvolger te vinden, aangezien steeds meer kinderen iets anders willen dan het runnen van een boerderij. Bovendien komt er het nodige kijken bij een overdracht. “Voor een overdracht van het bedrijf aan een zoon of dochter moeten broers en/of zussen toestemming geven”, zegt Maarten Leseman woordvoerder van ZLTO, de organisatie voor landbouwbedrijven uit Zuid-Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland, tegen Fambizz. “Als een broer of zus niet akkoord gaat met de overdracht, omdat hij of zij direct geld wil ontvangen, gaat de overname veelal niet door. Als zij wel instemmen met de overdracht, krijgen zij hun deel van het geld veel later en dit is vaak stukken minder dan wanneer het bedrijf direct verkocht wordt.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief