Boerenfamiliebedrijven gaan goed jaar tegemoet

Amsterdam – 2014 wordt een goed jaar voor agrarische (familie)bedrijven. Niet alleen staat het nieuwe jaar in het teken van boerenfamiliebedrijven, ook groeit de sector naar verwachting met 1,5 procent.

Boerenfamiliebedrijven gaan een positief jaar tegemoet. Niet alleen is 2014 uitgeroepen tot ‘International Year of Family Farming’, maar ook groeit de agrarische sector door het economische herstel. Uit onderzoek van het economisch bureau van ING, dat vandaag verscheen, blijkt dat agrarische bedrijven niet alleen meeliften op het economische herstel in de eurozone, maar ook profiteren van nieuw aangeboorde markten. Volgens ING groeit de omzet van de agrarische bedrijven komend jaar, evenals in 2013, met 1,5 procent.

‘Witte motor’
De zuivel blijft volgens het onderzoeksrapport van ING de motor van de agrarische sector in Nederland. “Het beperkte mondiale melkaanbod en de gunstige vraagontwikkeling hebben in 2013 geleid tot goede prijzen. Voor 2014 lijkt deze prijstrend door te zetten”, aldus het rapport. Nederland kent veel familiebedrijven die actief zijn in deze tak binnen de agrarische sector. Eén van de bekendste Nederlandse familiebedrijven in de zuivel is de Hoogwegt Groep. Het draaide over 2012 een omzet van 2,7 miljard euro. Dit familiebedrijf levert botervetten, melk-, en weipoeders aan voedingsbedrijven. Daarnaast is Vreugdenhil Dairy Foods een grote speler. Dit bedrijf had in 2011 een omzet van 538 miljoen euro. Vreugdenhil is wereldwijd één van de grootste aanbieders van melkpoeder.

IYFF
Bedrijven in de agrarische sector zijn van levensbelang als het gaat om de voedselvoorziening. Dit is één van de redenen dat 2014 is uitgeroepen tot ‘International Year of Family Farming’. Hiermee moet duidelijk worden wat het belang van de boerenfamiliebedrijven is op het gebied van wereldvoedselvoorziening en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Doordat ook komend jaar de wereldbevolking groeit, stijgt de vraag naar voedsel. Hier spelen boerenfamiliebedrijven dus een cruciale rol in. Samen met de positieve vooruitzichten voor de agrarische sector in 2014, gaan boerenfamiliebedrijven in Nederland waarschijnlijk een gunstig jaar tegemoet.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief