BOR: uw familiebedrijf fiscaal-vriendelijk overdragen (nu het nog kan)

BOR Bram Cornelissen

De toekomst van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) blijft ongewis. Lastig, want de regeling is evengoed cruciaal voor de continuïteit van veel familiebedrijven. Tegelijkertijd is de BOR technisch complex en komt bijvoorbeeld een vastgoedbedrijf niet altijd voor de regeling in aanmerking. Bram Cornelissen, Senior Manager Belastingadvies en Familiebedrijvenspecialist bij BDO Accountants & Adviseurs, gaat in op de huidige stand van zaken rondom de BOR.

De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is actueler dan ooit! De toekomst van deze fiscale regeling, waarbij het familiebedrijf op een fiscaal-vriendelijke manier kan worden overgedragen, houdt de gemoederen flink bezig. Wordt de regeling gecontinueerd? Versoberd? Of misschien zelfs afgeschaft?

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR): onzekerheid over voortbestaan

Hoewel het coalitieakkoord van het huidige kabinet het belang van familiebedrijven en de BOR erkent, is het Centraal Planbureau (CPB) in het recent gepubliceerde evaluatierapport kritisch. Dit heeft aanleiding gegeven tot de huidige onzekerheid over het voortbestaan van de BOR.

Het CPB is namelijk tot de conclusie gekomen dat de vrijstelling voor de schenk- en erfbelasting weliswaar aansluit bij de doelstelling van de BOR, maar ook een ‘cadeau-effect’ in zich heeft. In veel gevallen is volgens het CPB namelijk sprake van voldoende (privé)middelen om de erf- of schenkbelasting direct te betalen. Verwacht wordt dat het kabinet mede op basis van dit onderzoek de vorm en inhoud van de bestaande faciliteiten kritisch onder de loep neemt. En de regeling dus (toch) versobert.

Het familiebedrijf overdragen: een lastig onderwerp

Vanuit het perspectief van ‘de overdrager’ kan bedrijfsopvolging als lastig worden ervaren. In de eerste plaats natuurlijk vanwege de emotionele lading van de beslissing die wordt gemaakt. Relevant vanuit financieel-fiscale optiek zijn vooral vragen als:

  • Hoe financier ik mijn ‘oude dag’?
  • Wat moet mijn bedrijf opleveren?
  • Schenken of verkopen aan de volgende generatie?
  • Of misschien zelfs wel aan een derde?

Dit artikel gaat in op de fiscale aspecten ten aanzien van een overdracht van het familiebedrijf binnen de familie.

BOR: overdracht niet of nauwelijks belast

Het liefst wilt u het familiebedrijf met zo min mogelijk fiscaal-nadelige gevolgen overdragen. Vanuit dat fiscale oogpunt is de BOR een van uw belangrijkste vertrekpunten. Dit omdat het toepassen van de BOR betekent dat de overdracht van uw onderneming (via schenking of vererving) niet of nauwelijks wordt belast. En dat is in veel opvolgingsprocessen een belangrijke randvoorwaarde. Deze regeling is daarmee niet alleen zeer bepalend voor uw eigen (financiële) positie. Het heeft ook invloed op de continuïteit van het bedrijf dat u achterlaat.

Fiscale faciliteiten en vrijstellingen

De BOR creëert een doorschuiffaciliteit voor de heffing van inkomstenbelasting (26,9%) en een vrijstelling voor de schenk-/erfbelasting (successiewet). Voor de inkomstenbelasting is die doorschuiffaciliteit 100%. Voor de schenk- en erfbelasting is de verkrijging van een onderneming met een waarde tot ruim een miljoen euro vrijgesteld van belastingheffing. Voor zover de waarde van de onderneming daar bovenuit komt, geldt een vrijstelling van 83%. Dit betekent dat slechts 17% van de additionele waarde wordt belast (doorgaans met een heffing van 10 tot 20%). Er moet te allen tijde sprake zijn van een (actieve) onderneming.

De BOR is niet nieuw, maar in de praktijk wel een vrij technische regeling. Zo zien we ook vaak in de praktijk. Het is niet zomaar een aftrekpost. Zo is er veel afstemming met de Belastingdienst nodig, om de fiscale faciliteiten op de juiste wijze toe te passen. Bovendien vragen de specifieke wensen van de overdrager en/of de opvolger vrijwel altijd om een maatwerkoplossing.

BOR extra ingewikkeld voor vastgoedbedrijven

De fiscus erkent vastgoedbedrijven niet ‘standaard’ als ondernemingen. Hierdoor is het toepassen van de BOR niet altijd mogelijk. Terwijl zij natuurlijk net zo goed willen voorkomen dat de continuïteit van hun onderneming in het gedrang komt.

Het is in elk geval altijd de moeite waard om te beoordelen of u de faciliteiten van de BOR toch kunt toepassen. En dat u dit afstemt met de Belastingdienst. Met als grote discussiepunt: bent u als vastgoedbedrijf aan het beleggen of aan het ondernemen?

Is het voor u niet mogelijk om de BOR toe te passen? Dan zijn er vaak nog wel andere mogelijkheden om op een fiscaal-voordelige manier de (toekomstige groei van de) waarde van vastgoed naar de volgende generatie over te dragen.

Fiscaal vriendelijke bedrijfsopvolging: (nu nog) een riante uitkomst

Voor elk familiebedrijf is en blijft de toepassing van de BOR in een bedrijfsopvolgingstraject een ingewikkelde, technische regeling. Maar wel – althans nu nog – met een riante uitkomst. Mits ze de regeling op de correcte wijze toepassen .

De BOR: begin er dus op tijd mee, voordat de faciliteiten versoberd worden! De specialisten van BDO kunnen u bij uitstek begeleiden bij een fiscaal-vriendelijke bedrijfsopvolging: van verkenning tot implementatie. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met een van onze specialisten of bezoek één van onze trainingen van de BDO Familiebedrijven Academie bij u in de buurt.

BDO Familiebedrijven Academie: trainingsprogramma’s voor bedrijfsoverdragers- en opvolgers

BDO biedt op maat gemaakte trainingen aan in de Familiebedrijven Academie, voor zowel de overdragende generatie als (potentiële) opvolgers in het familiebedrijf. De SeniorGen masterclass is speciaal voor de overdragende generatie en focust zich op thema’s als:

  • financiële planning;
  • rolverandering;
  • het managen van familieverhoudingen.

Door te werken in kleine groepen, is er veel aandacht voor elkaar en de uitwisseling van vragen en ervaringen.

De NextGen masterclass is al jarenlang een succes: een masterclass speciaal gericht op het proces van opvolging, waarbij de BOR ook uitgebreid aan bod komt. Beoogde opvolgers stappen even ‘uit’ het familiebedrijf en ‘in’ een setting met andere jonge opvolgers, met wie ze ervaringen kunnen uitwisselen. Dit alles met het doel om ze als gesprekspartner nog steviger in hun schoenen te laten staan. En daarmee weloverwogen beslissingen te laten nemen. Thuis én op de zaak.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief