Boska pakt Chinese kopieerders aan

Bodegraven – Martijn Bos, eigenaar van familiebedrijf Boska, vond op een huishoudbeurs in Hong Kong voor de zoveelste keer kopieën van zijn producten. Dit keer kwam hij in actie.

De directeur van het bedrijf, dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van kaastools zoals kaasschaven, kaasplanken en fonduesets, ontdekte de kopieën op zowel een beurs in Guangzhou als op een huishoudbeurs in Hong Kong. “Dit keer was het wel heel erg”, zegt Bos tegen het Financieele Dagblad. “Op een beurs in Guangzhou ontdekte ik vier imitaties en stuitte ik twintig minuten na binnenkomst al op een kopie van een verpakking. Bij een andere stand zag ik een nagemaakte tapasfonduepan in vier kleuren. De vorm kwam exact overeen met die van onze pannen. Alleen wij maken ze vierkant.”

Namaakpraktijken
Voor Bos alle reden de standeigenaren direct te confronteren. Volgens de eigenaar van het Bodegravense familiebedrijf ziet de Chinese overheid scherp toe op imitaties en is het bereid plagiaat aan te pakken. De meeste handelaren stonden de imitaties dan ook vrijwillig aan hem af. Degenen die weigerden kunnen een brief van zijn advocaat verwachten. Buitenlandse bedrijven in China stuiten vaker op kopieën van hun eigen producten. Lokale overheden nemen het niet altijd even nauw met handhaving van wetten tegen namaakpraktijken. Daarnaast zijn niet alle Chinezen bekend met het verbod op namaak.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief