Bouw nieuwe onderzeeërs goed voor Nederlands familiebedrijf

Megaprojecten zoals de bouw van nieuwe onderzeeërs zullen een positief effect hebben op de Nederlandse scheepsbouwsector. Zo voorspelt de ceo van familiebedrijf Damen Shipyards, René Berkvens.

Niet alleen Damen maar ook anderen Nederlandse toeleveranciers hebben profijt van de projecten die het ministerie de komende tien jaar te vergeven heeft. Een opdracht voor het fabriceren van nieuwe onderzeeboten kan bij de Damen-werf in Vlissingen al zorgen voor honderden nieuwe banen. ‘’Dit zal voor de werkgelegenheid in Nederland een zeer positief effect hebben’’, aldus Berkvens tegenover het FD.

Samenwerkingen
Het bouwen van nieuwe onderzeeërs voor zowel Nederland als voor de internationale markt, wil Damen doen in samenwerking met Saab. Officieel moet er nog een besluit genomen worden door Den Haag maar het duo Damen-Saab is een grote potentiële kandidaat. Er is door defensie 2,5 miljard euro gereserveerd voor de bouw van nieuwe onderzeeërs. Saab nam ongeveer een half jaar geleden een onderzeebootwerf over in Malmö. Dankzij deze overname beschikt Saab over kennis die Damen kan gebruiken bij de productie van onderzeeërs. Berkvens verklaart dat het familiebedrijf naast een samenwerking met Saab ook andere buitenlandse partners wil aantrekken. “We kijken hier al langer naar en we denken dat de internationale markt een interessante en aantrekkelijke is” aldus Berkvens.

Internationaal
De productie van nieuwe onderzeeërs ziet Berkvens als een opstap voor uitbreiding op internationaal niveau. ‘‘Maar we willen beginnen op onze natuurlijke thuismarkt. Het is logisch dat je start met projecten voor de Koninklijke Marine. Als die succesvol verlopen, leggen we het accent op de exportmarkt.’’ De laatste keer dat deze schepen in Nederland werden geproduceerd, is twee decennia geleden. Als de opdracht uiteindelijk naar Damen gaat, dan verwacht het familiebedrijf in 2019 te beginnen met de bouwwerkzaamheden.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief