Bouwbedrijf meest huiverig om te investeren

 In Finance

Het investeringsklimaat van Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar niet verbeterd. Vooral kleine bedrijven in de bouwsector, waar veel familiebedrijven onder vallen, zijn afwachtend wat betreft investeringen. 

Uit de investeringsmonitor voor de mkb’ers van het economisch bureau van ING blijkt dat de mkb’er huiverig is voor het doen van grote uitgaven. Bouwbedrijven, waaronder veel familiebedrijven, houden helemaal de hand op de knip. Middelgrote bedrijven zijn positiever gestemd. Zij verwachten het komende half jaar juist meer geld vrij te maken voor investeringen. Dit heeft te maken met het feit dat zij vaker de grenzen overtrekken en profiteren van de aantrekkende wereldhandel. Het kleinbedrijf daarentegen richt zich juist meer op de binnenlandse markt.

Optimisten
Ondernemers in de industrie zijn het meest positief als het gaat om investeren. Uit de cijfers van ING blijkt dat binnen deze groep een kleine meerderheid van plan is de komende 12 maanden te investeren. De voorspelling is dat ondernemers van kleine bedrijven die meer willen investeren dat vooral zullen doen in computers, software, sales en marketing. Middelgrote bedrijven geven echter juist aan meer te gaan investeren in personeel en research. “We zien dat ondernemers prioriteit geven aan investeren in efficiency en kennis. Dat past in deze tijd van gematigde groei”, aldus Ben van de Vrie, directeur marketing bij ING.

Recommended Posts